Варненският апелативен съд и притежание на хладно оръжие, съобщиха от

...
Варненският апелативен съд и притежание на хладно оръжие, съобщиха от
Коментари Харесай

И Апелативният съд отказа да предаде на гръцките власти Атанас от Дългопол

 Варненският апелативен съд и владеене на хладно оръжие, оповестиха от пресцентъра на съда.

Южната ни съседка търсеше Атанас Д., с цел да изтърпи наказване по влезнала в действие присъда. Той е бил приет за отговорен, че в съучастничество с различен наш съотечественик е направил противозаконен транспорт навътре в страната на чужденци. Според Европейската заповед за арест, на 10 октомври 2011 година на автомагистралата Атина – Евзони те транспортирали с автомобил 9  жители на Пакистан, Мароко и Сомалия. Мигрантите обитавали нелегално на гръцка територия. Второто обвиняване е за владеене на нож, което в Гърция е закононарушение. Съдът в Солун е осъдил двамата българи на по 21 години и 3 месеца отнемане от независимост и санкция в размер на 50 200 евро.

През ноември предходната година Атанас е бил арестуван в Дългопол.

Варненският областен съд е отказал осъществяването на Европейската заповед за арест, издадена от прокуратурата към Апелативен съд – Солун. Апелативната прокуратура във Варна обаче стачкува.

Неясно беше дали подсъдимият е участвал и бил ли е представляван от юрист на второто съвещание, на което съдът в Солун се е произнесъл, и в следствие бил ли е известен за присъдата. С цел изясняване на обстоятелствата, Апелативен съд – Варна изиска от молещата страна спомагателни данни.

Според прокуратурата, от показаните писмени доказателства излиза наяве, че той е бил свикан, упълномощил е юрист, на който е било връчено правосъдното решение и по тази причина наказването би трябвало да бъде приведено в осъществяване.

Защитата обаче оспорва с изказванието, че Атанас не е бил свикан, не се е явил персонално на съвещанието и не е бил известен за правото на обжалване или преразглеждане на делото.

Пред съда 62-годишният мъж съобщи отвращение да бъде излъчен.

След като съобрази материалите по делото и мненията на страните, Варненският апелативен съд удостовери решението на Окръжния съд, само че изложи спомагателни учредения. От официална страна въззивната инстанция одобри, че Европейската заповед за арест дава отговор на законовите условия. Към момента на осъществяване, действието е било наказуемо и по българския закон, само че с санкция, а не с отнемане от независимост. Освен това, от инкриминираната дата през 2011 година е изтекла безспорната отминалост.

Отменена бе и мярката за неотклонение - домакински арест.

Решението на Апелативен съд – Варна за отвод на осъществяване на ЕЗА по отношение на търсения от гръцките правосъдни управляващи Атанас Д., е дефинитивно.

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР