Варненският апелативен съд допусна изпълнение на Европейска заповед за арест

...
Варненският апелативен съд допусна изпълнение на Европейска заповед за арест
Коментари Харесай

Предаваме на Германия българин, обвинен в киберизмами за над 450 000 евро

Варненският апелативен съд позволи осъществяване на Европейска заповед за арест на българин, издадена от Районния съд в немския град Бамберг. Въззивната инстанция анулира решение на Варненския областен съд, с което е било отказано предаването му. Изменена бе и мярката му за неотклонение – от " подписка " в " задържане под стража ".

Пресслужбата на Апелативния съд напомня, че Владимир Г. е арестуван на 25 октомври след постъпилата Европейска заповед за арест. Федералната република го търси поради присъединяване в проведена незаконна група за измами и компютърни закононарушения. Заедно със свои сътрудници, 29-годишният мъж работел в прът център с офиси в България.

Заповедта изяснява, че чиновниците се представяли с подправена идентичност по телефона и посредством имейл на клиенти в Германия. Чрез погрешни изказвания и обещания за високи облаги, те подвеждат жертвите да влагат обилни суми в разнообразни финансови интервенции. В нито един миг обаче не са правени вложения, предава .

Депозираните средства са превеждани на незаконната група. Сумата от фактически осъществените обири на Владимир надвишава 432 800 евро, а на опитите - 55 000.

Делото пред актуалната инстанция бе формирано след постъпил митинг от прокуратурата против решението на Варненския областен съд. Представителят на Апелативната прокуратура смята, че желаното лице би трябвало да бъде предадено, тъй като вредата за потърпевшите е настъпила в Германия. Адвокатите опонираха с тезата, че закононарушенията, или част от тях, са осъществени в офиси във Варна и София и би трябвало да бъдат съдени съгласно българското право.
 Съдебният състав съобрази, че Европейската заповед за арест съдържа подробни описания на деятелността на българина като част от незаконна формация, която в интервала от август 2019 до юли 2020 година съзнателно се обединила да прави продължителна кибертърговска машинация. Действително част от закононарушенията, разказани в ЕЗА, са осъществени на територията на нашата страна – в прът център, само че резултатът е настъпил в Германия.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР