Варненски медик беше окончателно признат за виновен за смъртта на

...
Варненски медик беше окончателно признат за виновен за смъртта на
Коментари Харесай

Лекар признат за виновен за смърт на пациентка, но не му отнемат правата

Варненски доктор беше дефинитивно приет за отговорен за гибелта на млада жена при интервенция на сливици. Лекарските права на експерта „ Уши, нос, гърло ” доктор Димитър Габровски обаче няма да бъдат отнемани и той ще може да упражнява специалността си, защото се употребява с положително име и злощастната интервенция е инцидентна в трудовата му биография. Това гласи решението на Върховния касационен съд, което беше постановено тази седмица.

На 26 януари 2012 година 23-годишната Дарина Пчеларова постъпва в „ Сити клиник ”за планова интервенция на сливиците, която е осъществена от доктор Димитър Габровски. На идната заран след интервенцията младата жена стартира да се усеща зле и да повръща кръв.

Медиците откриват, че към оперативната рана има съсирек. По телефона доктор Габровски назначава вливане на банка глюкоза с кръвоспиращи средства и пренасяне в болница „ Св. Анна ”. При опита да бъде преместена Дарина колабира.

Д-р Габровски дойде в частната клиника и дружно с екип се пробват да спрат кръвотечението. Въпреки напъните им положението на пациентката се утежнява и се постанова да бъде извикан реанимационен екип от болница „ Св. Анна ”. Близо два часа продължава борбата за живота на Дарина, само че приключва съдбовно.

Прокуратурата упреква доктор Габровски, че не е осъществил следоперативен надзор и наблюдаване на локалния и общия статус, виталните индикатори и вероятно лабораторните проучвания. Също по този начин погрешно е употребявал стягащ медикамент, не е реагирал съответно на обявените му данни за положението на пациентката и е трансферирал грижите за нея на други лица, като е давал нареждания и съвещания по телефона. Освен това не е подхванал и реанимационни мероприятия.

Заедно с доктор Габровски обвиняване е повдигнато и на здравната сестра Ваня И., която е трябвало да следи положението на пациентката след интервенцията.

Досъдебното произвеждане продължава четири години и през 2016 година Варненският областен съд постановява две оправдателни присъди. На идната инстанция здравната сестра още веднъж е оправдана, само че доктор Габровски е приет за отговорен. Получава условна присъда от 18 месеца „ отнемане от независимост ” и е лишен от правото да упражнява лекарска специалност за период от 2 години.

Условното наказване на медика е доказано от Върховния касационен съд. В решението си магистратите показват, че кръвозагубата на пациентката е „ следствие от продължителното кървене от оперативната рана, като наблюдението е било незадоволително съгласно възприетия вътрешен ред в болничното заведение, в което нямало обезпечен дежурен доктор или експерт по УНГ ”.

Върховните съдии показват също, че отговорността за наблюдението на Дарина и идващите от това проучвания и съответни и незабавни ограничения е на направилия интервенцията хирург, а не на други лица от лечебното заведение.

Върховният съд обаче анулира присъдата против Димитър Габровски в частта, с която той е лишен от правото да упражнява лекарска специалност. Мотивите са позитивните му характеристични данни, положителното му име на експерт, както и че злощастната интервенция е инцидентна демонстрация в трудовата му биография.

„ При по този начин откритата степен на социална заплаха на подсъдимия Габровски, лишаването му от лекарски права е безпричинно и с него обществото ще се лиши от скъп експерт в специалността, която той упражнява “, се показва в претекстовете.

Решението на Върховния касационен съд е дефинитивно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР