Варненската компания ЗИВ е придобила търговските марки и машините на

...
Варненската компания ЗИВ е придобила търговските марки и машините на
Коментари Харесай

Бонбоните "Тримонциум" и "Амфора": От Ветко Арабаджиев към варненски конкурент

Варненската компания " ЗИВ " е придобила комерсиалните марки и машините на Захарния комбинат " Кристал " в Пловдив. От купувача, чието автентично име е " Захарни произведения - Варна " и е измежду междинните по мярка играчи на пазара с оборот от 50-60 млн. лева, не показват цената на договорката. Покупката дава опция на варненското сдружение да усили пазарния си дял при бисквитите и сухите пасти и да навлезе в нови категории като " Шоколадови бонбони ", " Захарни бонбони " и " Локум ", прецизираха от компанията за " Капитал ".

Продавач е компанията " Скегуей корпорейшън ", която официално е еднолична благосъстоятелност на Ралица Тошкова. и се снабди с обвинявания посред масирана акция, обхванала и други знакови индустриалци на прехода като Миню Стайков и Николай и Евгения Баневи.
Ветко Арабаджиев, фотографията е от 2006 година Фотограф: Юлия Лазарова
Дейността и чиновниците на Захарния комбинат " Кристал " са трансферирани към " Скегуей " през 2020 година, като това, както и други косвени връзки, приказват по-скоро за опит да се опазят активите от запори (виж карето).

Продажбата се случва, тъй като на терена на фабриката би трябвало да стартира. Представител на бранша описа, че семейство Арабаджиеви от години е търсило нов притежател за сладкарския бизнес, предложили са го на фирмите от сектора и очевидно в този момент се е стигнало до договорка. Иначе бъдещото огромно строителство на осемте кули на ПИМК към момента не е почнало, само че компанията има строително позволение и комплекса Crystal Towers.
Реклама Марки и машини, само че не и здания
Варненското сдружение не купува сдружението, а главните му индустриални активи. В това число влизат всички търговски марки и промишлени дизайни на захарни и шоколадови произведения - благосъстоятелност на " Скегуей Корпорейшън ": " Кристал ", " Кристал Захарен Комбинат Пловдив ", " Амфора ", " Сюрприз ", " Чаени ", " Обикновени бисквити Захарен комбинат ", " Тримонциум ", " Цветен локум Кристал ", " Марица ", " БонБон ", " Топката Кристал ", " Крайморие ", " Гергана " и други

Предмет на договорката са също машини и уреди за произвеждане на захарни и шоколадови произведения, софтуерна документи, ноу-хау и връзки, свързани с тези артикули. " Вече тече развой на пренасяне на софтуерните линии, машините и оборудванията от Пловдив към индустриалните ни бази в Балчик и Велико Търново ", прецизираха за " Капитал " от " ЗИВ ".

Самите терени и здания в Пловдив не са обект на продажба и най-малко към края на 2020 година, когато е последният доклад, са останали в сдружението " Захарен комбинат - Пловдив ". Няма елементи при какви условия ще се построи планът на ПИМК върху площадката.
Варненският покупател
През 1994 година притежателят на ЗИВ - Веселин Димитров, основава Едноличен търговец " Семела " за търговия с бисквити, вафли и кроасани. Пет години по-късно записва компания " Захарни произведения - Варна ", купува индустриална база в Балчик и стартира да прави първите си артикули - сухи пасти " Диана " и тунквани бисквити " Негрита ". Днешното ЗИВ е точно правоприемник и актоним на тази компания, като Димитров е мажоритарен притежател с 68% от капитала, а дялове имат и другите мениджъри на компанията.
Реклама
През 2003 година сдружението стартира строителство на нова индустриална база в Балчик, която през днешния ден е ситуирана на 28 хиляди кв. метра повърхност с 14 индустриални линии за бисквити, вафли, сухи пасти и солети. Десет години по-късно компанията купува втора индустриална база - този път във Велико Търново, профилирана в производството на вафли, вафлени произведения, карамелажни бонбони. Разположена е на 34 000 кв. метра повърхност и има 6 индустриални линии. През 2016 година ЗИВ открива във Варна третата си индустриална база.

Компанията продава сладки и солени произведения и питиета под марките " Sweet Plus+ " (вафли, сухи пасти, масленки, меденки, бисквити), " SaLza " (солени снаксове, гризини, соленки, крекери), " Zido " (бисквити, био какаово масло и био кокосова лой, сурови барчета), " Оt Mazzetto " (напитки с плодове), " Утро " (билкови студени чайове), " Гербери ", " Чудо ", " Varna ", " Негърче " и други По данни на сдружението то е в топ 5 на производителите на захарни произведения в страната паралелно до мултинационални компании като и.

" ЗИВ " продава посредством районни дистрибутори в цялата страна и има лични фирмени магазини във Варна, София, Балчик, Пазарджик, Стара Загора, Шумен и Граф Игнатиево. " Между 30 и 40% от продукцията се изнася зад граница ", разясниха от компанията за " Капитал ".

За 2020 година варненското сдружение регистрира 51.9 млн. лева доходи от продажби, което е лек спад от 52.8 млн. лева за 2019 година Приходите на компанията порастват до 2017 година, когато доближава рекордните си 63 млн. лева, като от този момент има стесняване. За сметка на това облагите в последните години порастват и за 2020 година са регистрирани 5.4 млн. лева при 4.8 млн. лева за 2019 и едвам 1 млн. лева през 2018 година Във компанията работят над 530 души, като в избрани моменти през 2017-2018 година броя им е надхвърляла и 900.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Пловдив 2 Строителство и парцели 3 Енергетика 1 Пловдив 2 Свят 3 Свят 1 Пловдив 2 Свят 3 Строителство и парцели Реклама Пловдивският продавачИсторията на Захарния комбинат в Пловдив е дълга и стартира през октомври 1914 година, когато се поставя началото на захарното произвеждане в града. Следват години на смяна на притежатели и национализация през 1947 година, когато е основана Захарна фабрика " Васил Коларов ", по-късно - Захарен комбинат " Васил Коларов ".Търговската марка " Кристал " е записана след приватизацията на предприятието през 1996 година Тогава семейство Величка и Георги Гергови и Ветко Арабаджиев са измежду учредителите на сдружение,. Гергов излиза от договорката още първоначално и неговото място заема империята " Мултигруп " Илия Павлов. След разрива като извънредно Арабаджиев остава самичък във притежание на компанията.През март 2019 спецпрокуратурата влезе в Захарния комбинат и иззе документи и техника. Тогава от прокуратурата оповестиха публично, че акцията е по делото против семейство Арабаджиеви, екстрадирани от Испания и оставени в ареста с обвинявания за укриване на налози.Сегашният притежател - компания " Скегуей корпорейшън " - е владеене на Ралица Красимирова Тошкова, която е сътрудник в живота и майка на децата на сина на Ветко Арабаджиев - Владимир Арабаджиев. Светските издания разказват връзката на двойката от години, въпреки да не е известно официално да имат брак. Иначе и напълно формалните регистърни връзки със семейство Арабаджиеви не са скъсани - да вземем за пример, с изключение на активите на комбината е добито и сдружението " Захарна фабрика Пловдив ", в миналото ръководено от Владимир Арабаджиев, който и до момента е съучастник с дребен дял. От уеб страницата на " Скегуей " излиза наяве, че компанията създава захарни и шоколадови произведения с марката " Кристал " и сушени плодове с марката " Куийнс Даймънд ".За 2020 година " Скегуей корпорейшън " регистрира 3.9 млн. лева доходи при 2.3 млн. лева за 2019 и 1.17 млн. лева облага, по отношение на 457 хиляди лева за 2019 година В доклада за 2021 година обаче евентуално оборотите ще са много по-различни, защото в самия завършек на 2020 година личният състав на сдружението скача от към 10 души на над 150, редом с подобен спад в чиновниците " Захарен комбинат - Пловдив ".Представител на бранша изясни, че покупко-продажби се подписват при равнища 8-10 пъти EBITDA облага преди лихви, налози и амортизации). Това значи, че договорката е за няколко милиона. Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори Мара Георгиева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР