Варненската бизнес и академична общност, и неправителствен сектор, ще иматвъзможност

...
Варненската бизнес и академична общност, и неправителствен сектор, ще иматвъзможност
Коментари Харесай

Варна влезе в международен проект за насърчаване на иновациите

Варненската бизнес и академична общественост, и неправителствен бранш, ще иматвъзможност да се включат в интернационален план за поощряване на нововъведенията,заедно с още четири европейски страни. Те ще работят непосредствено с представители на разнообразни организации в частния и обществения бранш от тези страни, като употребяват стратегии и принадлежности на Европейския съюз. Потенциалните участници в интернационалния план ще бъдат включени в семинари, образования, събития и иновационни кампове, на които ще се зададат съответни ограничения и стъпки за реализиране на бизнес задачите им.

Международният план BOOST е рамка за съдействие, предоставящаподкрепа за поощряване на нововъведенията най-вече сред районните сътрудник на плана. Създателите и съществени сътрудници в него са шест организации от пет разнообразни района на пет страни. България и Североизточният район са показани от една от водещите организация в развиването на варненската екосистема - Български бизнес конгреси. Румъния взе участие с две партньорски организации - най-активният и огромен цифров клъстър в област Клуж-Напока - Transilvania IT Cluster и Северозападната Агенцията за районно развиване. Естония, която е водещият пионер в региона на нововъведенията и цифровите технологии, взе участие в BOOST с Tartu Science park, област Тарту. Дания е представлявана от Община Вайле Комуне, а Испания - от най-големия клъстър в Каталуния - Cluster de Digital Catalunya. Страните с по-развито равнище на нововъведения, като Естония, ще оказват помощ на общините, клъстърите, научните общественост и другистейкхолдъри по какъв начин да вдигнат равнищата си на консолидиране на нововъведенията в практиката.

За да реализира визията си, планът BOOST ще работи като катализатор засътрудничество сред по-слабо новаторските и по-силните реформаторски европейски райони. По плана ще бъдат картографирани и оценени районите за равнището им в региона на нововъведенията. Целта е да се набележат проблемите във всеки район и съответни стъпки за превъзмогването им.

Визията на BOOST е участниците в основаването на нововъведения в Европа да иматприобщаващ, структуриран модел за улеснение на съдействието сред тях, който да усили оптимално цената на нововъведенията за обществото и да понижи разликите в равнищата на нововъведения сред европейските райони.

Ще бъде проектирана взаимно 5-годишна стратегия от действия, коитонасърчават съдействие за нововъведения с ясни механизми за обществено и частно финансиране. Ще се отвори разговор и насърчи съдействието сред заинтригуваните страни – университети, промишленост, държавни и общински управляващи и публични организации от районните екосистеми на сътрудниците по плана.

Български бизнес конгреси, които са измежду създателите на плана, ще представятпред районни клъстъри, организации, организации и други представители на частния и обществения бранш, опциите за взаимоотношение с организации от Румъния, Естония, Дания и Испания, целящи да понижат иновационните другия в тези райони.Предстои да бъде планувано и извършено първото основно събитие по плана завключване и приобщаване на представители на бизнеса, академичната област инеправителствения бранш. На него ще бъдат поканени представители на варненската екосистема, включително клъстери, професионални асоциации, центрове за цифрови нововъведения, представители на организации за районно развиване и нововъведения, бизнес инкубатори, хъбове, коуъркинг пространства, бизнес акселератори за подкрепяне на започващи компании, организации за нововъведения и трансфер на технологии, в това число научни и софтуерни паркове, бизнес ангели и компании за рискови вложения.

Основните бенефициенти на плана BOOST ще бъдат представители наиндустрията, в това число дребни и междинни предприятия, университетски и проучвателен институции, организации от обществения бранш и цивилен организации.

Всеки, който желае да взе участие, може да се свърже с екипа на BOOST на уеб страницата напроекта www.boost-project.eu, както и на Facebook страницата и Линкдин страницата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР