Varna24.bg Все повече хора у нас осъзнават, че COVID-19 ще остане

...
Varna24.bg
Все повече хора у нас осъзнават, че COVID-19 ще остане
Коментари Харесай

Можем ли да изкараме вълнуваща новогодишна нощ въпреки пандемията?

 Varna24.bg Все повече хора у нас осъзнават, че COVID-19 ще остане за дълго в живота ни и в случай че желаеме той да продължи с предходния си темп, ще би трябвало да свикнем с него и да създадем всичко допустимо да сме предпазени оптимално. Изходът от това е един – имунизация. Както това са правили нашите баби и прабаби, несъмнено без такава гневна опозиция като в този момент.

И отново са били здрави след убождането, след " манту-то “, или други инжекции, за които покорно са се доверявали на доктора. Повечето дори не са питали какво тъкмо са боцнали на бебето им още в първите дни след раждането. Спазвали са това, което им споделя акушерката и са водели детето на идващите имунизации.

А по-късно, без никакви терзания са си яли чесън и кромид, стандартизиран самун, фасул и домашна лютеница, саздърма и сланина и всичко това, което природата им е дала и което може да се засади в градината. Не е имало душевни терзания и подозрения, че някой се пробва да промени международния ред, че някой желае да унищожи популацията по света, с цел да останат единствено богоизбраните, че някой печели големи пари от това. Просто не са мислели такива неща и не тъй като са били елементарни. А тъй като са вярвали в науката, в медицината и в това, че всеобщо е желанието на " Homo Sapiens-а “ да остане вечно, или допустимо най-дълго на този свят. И тъй като науката " международната интрига " не е била толкоз напреднала.

Да, само че в този момент към този момент не сме " балами ", към този момент знаем доста, толкоз доста колкото и медицинските експерти не знаят. А по какъв начин другояче, когато чичко Google ти споделя всичко, стига да искаш да знаеш. Влизаш в нета, пишеш думичката,  която те вълнува и отговорът не закъснява. Услужлива работа! Но и доста рискова! Защото като не всичко в нета е 100% истина. Щом като даже опитни политици могат да се заблудят и не знаят по какъв начин да отсеят истината от неистината. Какво остава за простосмъртните, като нас.

Затова в този момент, след тази дълга интродукция, още веднъж ви предлагаме тествани обстоятелства от надеждни източници – Световната здравна организация /СЗО/. Стига да не се съмнявате и в тях. Лично аз познавам хора, които не им имат вяра...Ако за малко обаче ви напусне мпараноята и можете да им се доверите, ще получите неотложен отговор на доста въпроси, които несъмнено ви изтезават в този момент. Като да вземем за пример:

Колко бързо имунизациите против COVID-19 биха могли да спрат пандемията и можем ли да изкараме една вълнуваща Новогодишна нощ?

Въздействието на имунизациите против COVID-19 върху пандемията зависи от няколко фактора. Те включват успеваемостта на имунизациите, какъв брой бързо са утвърдени, създадени и доставени; вероятното развиване на други разновидности и какъв брой хора се имунизират. Въпреки че изпитванията демонстрират, че няколко от утвърдените ваксини против COVID-19 имат високи равнища на успеваемост, препаратите против COVID-19 няма по какъв начин да бъдат 100% ефикасни. СЗО работи, с цел да подсигурява, че утвърдените ваксини са допустимо най-ефективни, тъй че да могат да окажат най-голямо влияние върху пандемията.

Какви типове ваксини против COVID-19 се създават? Как биха работили?

Учени от целия свят създават доста евентуални ваксини против COVID-19. Всички тези ваксини са предопределени да научат имунната ни система безвредно да разпознава и блокира вируса, който предизвиква COVID-19.

Разработени са няколко разнообразни типа евентуални ваксини за COVID-19, в това число:

1.  Инактивирани или отслабени вирусни ваксини, които употребяват форма на вируса, която е била инактивирана или отслабена, тъй че не предизвиква заболяване, само че въпреки всичко генерира имунен отговор.

2.  Протеинови ваксини, които употребяват безвредни фрагменти от протеини или протеинови обвивки, които имитират вируса COVID-19, с цел да генерират безвредно имунен отговор.

3.  Вирусни векторни ваксини, които употребяват безвреден вирус, който не може да аргументи заболяване, само че служи като платформа за произвеждане на коронавирусни протеини за генериране на имунен отговор.

4.  РНК и ДНК ваксини, авангарден метод, който употребява генетично модифицирана РНК или ДНК за генериране на протеин, който самичък по себе си провокира имунен отговор.

Осигуряват ли имунизациите против COVID-19 дълготрайна отбрана?

Тъй като имунизациите против Коронавирус бяха създадени през 2020 година, прекомерно рано е да се знае продължителността на отбраната. Продължават изследванията, които ще дадат отговор на този въпрос. Обнадеждаващо е обаче, че наличните данни демонстрират, че множеството хора, които се възвръщат от COVID-19, развиват имунен отговор, който обезпечава най-малко прочут интервал на отбрана против наново възпаление – макар че към момента няма безапелационни данни какъв брой мощна е тази отбрана и какъв брой дълго трае.

Какви са изгодите от имунизирането?

Ваксините COVID-19 създават отбрана против заболяването вследствие на развиването на имунен отговор към вируса SARS-Cov-2. Изграждането на имунитет посредством имунизация значи, че има понижен риск от развиване на болестта и неговите последствия. Този имунитет ви оказва помощ да се борите с вируса, в случай че сте изложени на него. Поставянето на ваксина може също да защищити хората към вас, тъй като в случай че сте предпазени от заразяване и заболяване, е по-малко евентуално да болестите някой различен. Това е изключително значимо за отбрана на хората с нараснал риск от тежко заболяване от COVID-19, като здравни експерти, възрастни хора и хора с други медицински положения.

Кой би трябвало да се имунизира против COVID-19?

Ваксините против COVID-19 са безвредни за множеството хора, в това число тези със съществуващи болести от всевъзможен тип, в това число автоимунни нарушавания. Тези положения включват: хипертония, диабет, астма, белодробни, чернодробни и бъбречни болести, както и хронични инфекции, които са постоянни и следени.

Обсъдете обстановката с вашия доктор в случай че:

· Имате компрометирана имунна система

· Бременни ли сте или кърмите бебето си

· Имате анамнеза за тежки алергии, изключително към ваксина (или някоя от съставките на ваксината)

Можем ли да спрем да вземаме защитни ограничения след имунизация?

Ваксинацията защищава от съществено заболяване и гибел от COVID-19. През първите 14 дни след имунизацията нямате обилни равнища на отбрана, по-късно тя се усилва последователно. За еднократна доза ваксина, имунитетът нормално се появява 2 седмици след имунизацията. За ваксини с 2 дози са нужни и двете дози, с цел да се реализира допустимо най-високо равнище на имунитет.

Въпреки че имунизацията против COVID-19 ще ви защищити от съществено заболяване и гибел, към момента се организират изследвания доколко защищава от заразяване и предаване на вируса. Данните, които се получават от редица страни демонстрират, че имунизациите, които се употребяват сега, защищават от тежки болести и хоспитализация. Въпреки това, никоя ваксина не е 100% ефикасна и се следят пробивни инфекции, което е предстоящо.

Настоящите доказателства демонстрират, че имунизациите обезпечават известна отбрана против зараза и предаване, само че тази отбрана е по-малка от тази при съществени болести и гибел. Ние към момента научаваме също за разновидностите, които провокират угриженост, и дали имунизациите дават задоволителна ваксина против тези варианти, колкото против първичния вариант на вируса. Поради тези аргументи и макар че доста от хората към момента не са имунизирани, поддържането на ограничения за предварителна защита е значимо, изключително в общности, където циркулацията на SARS CoV-2 е забележителна. За да предпазите себе си и близките до момента в който не престават напъните за понижаване на вирусното предаване и увеличение на обсега на имунизацията, би трябвало да продължите да поддържате най-малко 1 метър разстояние от другите, да покривате устата си при кашлица или кихане, да почиствате ръцете си постоянно и да носите маска, изключително в затворени, препълнени или неприятно проветрени пространства. Винаги следвайте напътствията на локалните управляващи въз основа на обстановката и риска, където живеете.

Мога ли да получа втората доза с друга ваксина от първата доза?

Клиничните изпитвания в някои страни преглеждат дали можете да получите първа доза от една ваксина и втора доза от друга ваксина. Все още няма задоволително данни с цел да бъде предложена този вид композиция.

Може ли имунизацията против COVID-19 да докара до позитивен резултат от теста за болестта, като да вземем за пример за PCR или антигенен тест?

Не, имунизацията против COVID-19 няма да докара до позитивен резултат от тест за COVID-19 – PCR или лабораторен антигенен тест. Това е по този начин, тъй като тестванията ревизират за интензивно заболяване, а не дали даден човек е ваксиниран или не. Тъй като обаче COVID-19 имунизацията провокира имунен отговор, допустимо е да има позитивен тест при тест за антитела (серологичен), който мери имунитета против COVID-19 при индивида.

Трябва ли да се имунизирам, в случай че съм прекарал COVID-19?

Дори в случай че към този момент сте прекарали COVID-19, би трябвало да се ваксинирате. Придобитият след превозване на COVID-19 имунитет варира от човек на човек и също по този начин не знаем какъв брой дълго може да продължи този натурален имунитет.

Безопасна ли е имунизацията за деца?

Обикновено имунизациите се тестват първо при възрастни и едвам по-късно се правят оценка при деца, когато сигурността е потвърдена при възрастни, защото децата към момента се развиват и порастват. COVID-19 също е по-сериозно и рисково заболяване измежду възрастните хора. След като имунизациите са избрани за безвредни за възрастни, те се изследват при деца.

Експертната група на СЗО (SAGE) стигна до заключението, че имунизацията Pfizer/BionTech е подобаваща за приложимост от хора на възраст над 12 години. Деца на възраст сред 12 и 15 години, които са изложени на по-висок риск от тежък COVID-19, могат да получат тази ваксина дружно с други предпочитани групи за имунизация. Изпитванията за ваксини за деца не престават и СЗО ще актуализира рекомендациите си, когато доказателствата или епидемиологичната обстановка оправдаят смяна в политиката.

Повечето деца са изложени на невисок риск от съществени болести и имунизирането им е главно за понижаване на предаването, което може да бъде реализирано и посредством ограничения за публично здраве, в това число: физическо разграничаване от другите, постоянно разчистване на ръцете, кихане и кашляне в лакътя, носене на маска, в случай че е подобаваща за възрастта и отбягване на препълнени, неприятно проветрени пространства.

Предпазват ли имунизациите против разновидностите на вируса?

Необходими са повече изследвания, с цел да се оцени успеваемостта на актуалните ваксини против COVID-19 против разновидностите на вируса. Все повече данни демонстрират, че множеството ваксини подтикват задоволително имунитет, с цел да запазят забележителна резултатност против множеството разновидности, изключително при тежки болести, хоспитализация и гибел. Въздействието на разновидностите върху ефикасността против леко заболяване и против зараза без заболяване е по-силно наранено, в сравнение с при по-тежките резултати.

Причината, заради която имунизациите всъщност резервират отбраната против заболяване, евентуално е обвързвана с необятния имунен отговор, който те провокират, което значи, че вирусните промени или разновидностите е малко евентуално да създадат имунизациите изцяло неефективни. Ако някоя от тези ваксини стане по-малко ефикасна против един или повече разновидности, евентуално ще бъде допустимо да се промени съставът на имунизациите, с цел да обезпечат предотвратяване от тези разновидности, само че това ще отнеме време и спомагателни данни за цялостна оценка. Продължават да се събират и проучват данните за новите разновидности на COVID-19. СЗО ще актуализира своите насоки, когато са известни повече детайлности за въздействието на съответни разновидности върху съответни ваксини.

Докато учим вируса, би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да спрем разпространяването му, да предотвратим разновидностите, които могат да понижат успеваемостта на съществуващите ваксини. Това значи да стоите на разстояние най-малко 1 метър от другите, да прикривате кашлица или кихане в лакътя си, постоянно да почиствате ръцете си, да носите маска и да избягвате препълнени, неприятно проветрени пространства или да отваряте прозорец.

Означава ли съществуването на странични резултати, чи имунизацията работи? Какво значи липса на странични резултати?

Ваксината подтиква имунната ви система, с цел да ви защищити от вируса. Този развой от време на време може да провокира нежелани реакции като тресчица или главоболие, само че не всеки изпитва това. Наличието или степента на реакцията, която може да имате, не предсказва или отразява вашия имунен отговор към имунизацията. Не е належащо да имате странични резултати, с цел да бъдете предпазени.

Трябва ли да се храним друго ден-два след имунизиране?

Ефективността на имунизацията не зависи от храни или питиета преди или след приема на препарата. Това обясниха от Световната здравна организация /СЗО/.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР