Varna24.bg Българските учители доказаха, че се справят при всякакви обстоятелства и

...
Varna24.bg
Българските учители доказаха, че се справят при всякакви обстоятелства и
Коментари Харесай

Петко Петков, директор на СУ Климент Охридски: Родителите, които спазват правилата, не се притесниха от тестването на децата им в училище!

 Varna24.bg Българските учители потвърдиха, че се оправят при всевъзможни условия и заслужават надълбоко почитание. Вече създадохме организация към тестването, близо 60% от паралелките с дребни възпитаници в СУ " Климент Охридски " са в присъствена форма, показа за Varna24.bg Петко Петков, шеф на учебното заведение.  

" Днес е към този момент първия относително по-спокоен ден. Досега бяхме повече " на тръни “ да не пропуснем нещо, да намерим съчетанието сред условията и ползите, което не постоянно е допустимо. Да влезем в обстановката на тези, които са закъснели да подадат заявления за единодушие за наличие на децата си. Ще се възползвам да кажа, че тези хора имат опция да си създадат тест в лаборатория. Да, в учебно заведение са щадящи тестванията, само че по този начин или другояче има метод да дойдат и закъснелите. Няма по какъв начин да приемем без предварителна поръчка всички искащи, тъй като броят на тестванията са според от подалите декларация.

След като минаха първите три дни от акцията хората се убедиха, че няма нищо ужасно, че опасенията от метода от осъществяването на тестванията, от самата организация, са към този момент преодолени. Няма уплашени деца, няма плачещи и отказващи проби. Положихме положително начало.

Имахме в началото от 21 паралелки 12 присъствено от първи до четвърти клас. Вчера се върнаха още два, общо 14 присъствено. Като численост 230 деца присъствено от общо 518, над 60% паралелки.

Една част от хората, които заявиха наличие, още не са пристигнали по справедливи аргументи. Реална картинка ще имаме във вторник, когато още няколко класа ще се върнат.

Доброволците избавят ситуацията. За един човек да извърши дори 15 теста ще отнеме не по-малко от час. С доброволци най-бързо свършиха в един от първите класове за към 20 минути.

Над 90 % от родителите избраха варианта с взимане на секрет под езика, а не секрет от пликче. По-бързо и комфортно е и няма анулирани проби. Нямаме позитивни проби нито за личен състав, нито за възпитаници.

Вероятността да има позитивни възпитаници при тестване е доста дребна. Още в първия ден за цялата страна имаше 6 случая за деца и 3 при учители и не педагогически персонал. Това сподели, че тези, които са избрали присъственото образование са хора, които съблюдават разпоредбите и са виновни. Не съм изумен, а прелестно сюрпризиран, друго пояснение не може да се даде. Болни от коронавирус деца има и при нас, само че те са в лека форма и посещават уроците си онлайн. Бях скептично надъхан, към този момент съм по-голям оптимист.

Що се отнася до това по какъв начин се оправяме с казуса при миксирането на деца в присъствена и отдалечена форма на образование в един и същи клас, прилагаме несинхронно обучение. Тоест изпращат се материалите, по този начин както беше при първия път на локдаун през март 2020 година

Не мисля, че родителите, чиито деца са присъствено и са тествани биха били удовлетворени часовете им да бъдат предавани онлайн. При синхронното обучение имаме двустранна връзка. При лъчение от класната стая връзката е едностранна, детето може единствено да слуша. Учителя няма по какъв начин да се преценява с него. Затова се изпращат материали за самоподготовка, връщат се назад, веднъж седмично се прави жива връзка и консултация, само че това е отвън рамките на редовните присъствени часове.

Все още не сме наясно каква ще е организацията по доставянето на тестванията за в бъдеще. Ако се дават проби да всички възпитаници за две седмици, ще е елементарно и всеки родител като подаде декларация още на идващия ден детето му ке може да пристигна в клас.

Надявам се даже и тези, които упрекваха учителите, че си лежат на топло вкъщи, а си получават заплатите, да са се убедили, че българският преподавател е човек, който държи на своето достолепие, на своята чест и гледа преди всичко да си свърши работата. Благодарил съм доста пъти на сътрудниците. Защото, когато нямаш нито опита, нито образованието или задължението, да правиш това, което вършат сега, мисля, че е почтено за почитание.

Към родителите бих отправил апел - имайте ни повече доверие. Нека не бъдем толкоз мнителни и негативни. Образованието е доста консервативна система, в която към момента работят хора, за които това е предопределение, а не специалност. Българските учители са от последните мохикани, хора, които гледат на работата си като предопределение! ", разяснява Петко Петков.

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР