Varna24.bg Мазилка пада от сградата на Централна поща във Варна,

...
Varna24.bg Мазилка пада от сградата на Централна поща във Варна,
Коментари Харесай

Читател: Внимавайте, мазилка пада от сградата на Централна поща във Варна

 Varna24.bg Мазилка пада от постройката на Централна поща във Варна, сигнализира четец на Varna24.bg , който изпрати и фотоси.

За да не се стига до произшествия, рисковият сектор е ограден със сигнална лента, само че прекосяването по тротоара е затруднено.  

През юли предходната година стана ясно, че Веселин Марешки ще трансформира част от постройката на централна поща във Варна в хотел.

Намеренията на варненския предприемач и водач на партия " Воля " са узаконени с издадено през май 2019 година от Община Варна позволение за градеж на компания " Варнафарма " ЕООД, ръководена от брачната половинка на Марешки, Светлана Марешка. 

Новината удостовери за медията ни и основният проектант на Община Варна Виктор Бузев, който тогава разяснява следното:

" Хубавото в тази ситуация е това, че ще бъде реставрирана фасадата на остарялата постройка, няма да има съществени реконструкции, нито надграждане. Ще бъде непокътнат централният вход на пощата за жителите, салонът на пощата с гишетата и колетния отдел ще си останат както до момента.

Хотелът ще бъде настанен на горните два етажа, а входът ще е откъм кръстовището на бул. " Владислав " и " Съборни ". Единствената смяна, която ще бъде осъществена, е слагането на една козирка на покрива.

Сградата ще бъде актуализирана, това за мен е добре. След като Министерство на културата е дало своето единодушие за вътрешното преустрояване на тази постройка монумент на културата, значи всичко е изрядно ", разяснява Виктор Бузев.  

Припомняме, че аптeчният бoc купи емблематичната постройка в сърцето на Варна през 2010 година против 16 млн. лева Първоначално се очакваше да я трансформира в медицински център. От тогава Mapeшĸи cтaвa пpитeжaтeл нa пoчти цялaтa cгpaдa, вĸлючитeлнo и нeйнaтa мoдepнизиpaнa чacт oт cтpaнaтa нa бyл. " Bл. Bapнeнчиĸ ".

Централната поща във Варна е проектирана от проектант Ангел Момов и е издигната при започване на 30-те години на предишния век. Официално е открита през 1935 година Имало е билборд пред постройката с надпис, който е гласял: " Само самостоятелните народи имат привилегията да имат лична поща. ".

Триетажната постройка е невероятна със своите пропорции, издръжливост и функционалност.

В предишното стените и таваните са били облепени в гипсови панели представящи както историята по този начин и бъдещето на България. За вътрешната украса е бил нает скулптора Парасчук Михайло, възпитаник на Огюст Роден.

През 60-те години на XX век постройката е надстроена с трети етаж. По време на реконструкцията, за жалост, безконтролно и окончателно множеството от труда на Парасчук е погубен или е изгубил чара си.

Сградата на Централна поща е една от най-представителните постройки във Варна. Разположена непосредствено зад Катедралата, на оживено кръстовище, информира varnaeye.com.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР