Varna24.bg Бивши и настоящи студенти отВВУ Никола Йонков Вапцаров:виж ощеНамерете

...
Varna24.bg Бивши и настоящи студенти отВВУ Никола Йонков Вапцаров:виж ощеНамерете
Коментари Харесай

Македонски курсанти ще учат за военни лекари в Морското училище

Varna24.bg Бивши и сегашни студенти от
ВВУ " Никола Йонков Вапцаров ":виж още Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! Регистрирайте се или влезте в профила си.Висшето военноморско учебно заведение (ВВМУ) "Н. Й. Вапцаров " във Варна означи тържествено 137 години от своето основаване, съобщи кореспондент на Varna24.bg .
Празничната стратегия стартира в 11.00 часа пред централния вход на учебното заведение с посрещане на бойното знаме и приветствено слово на Началника на ВВМУ. 
"През далечната 1881 година със заповед на Военното министерство на княжество България в гр. Русе се образува Морско учебно заведение, където стартира подготовката и образованието на морски фрагменти, майстори, огняри и машинисти. В новосъздадената конструкция се утвърждава морската просвета и метод на живот. Тогава грамотността на популацията на България не надвишава 10%, само че страната поставя грижи да се слагат основите на българското обучение и най-много морското. Следват години на подготовка на фрагменти за българското речно и морско мореплаване. Със закон на Народното събрание от 1942 година учебното заведение ни е към този момент Висше профилирано образователно заведение. Връщаме се към тези паметни години, с цел да отбележим, че с воля и труд се реализират завоевания. Днес ВВМУ продължава да извършва своята задача да приготвя фрагменти за Военноморски сили и международния и националния морски бранш, да обезпечава изследователската поддръжка за морските сили в страната и морската ни промишленост. В последните години са създадени и въведени 14 нови образователни проекта, два от които са за новата ни компетентност киберсигурност и новата специализация за здравно обезпечаване на въоръжените сили. Стартирането на образованието на бъдещите военни медици е най-сериозното достижение на учебното заведение за отминалата година. То се осъществя взаимно с Военномедицинска академия и МУ-Варна. 
Новата специалност военен доктор провокира интернационален интерес и делегация от Македония посети учебното заведение ни за образование на македонски курсанти при нас. В края на зимния учебен срок при нас се образоват 302 задгранични студенти от 12 страни от Европа, Азия и Африка. През тази седмица стартира подготовката на нови 10 задгранични студента ", сподели по време на церемонията началника на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров " флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров.  
По-късно бяха наградени военнослужещи и цивилни чиновници и положени цветя пред барелефите в Алеята на преподавателя.
След церемонията бе открити кабинет "Киберсигурност " в катедра "Информационни технологии " и Централата на реконструираната отоплителна система в Училището.

На церемонията участваха началникът на политическия кабинет на министъра на защитата, зам.-областният шеф, зам.-кметът на община Варна и зам.-кметът на Община Бургас, адмирали, старшини и курсанти, представител на Варненска и Великопреславска митрополия. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР