Варна. Това, за което ще продължим да работим в Европейския

...
Варна. Това, за което ще продължим да работим в Европейския
Коментари Харесай

Европейски избори 2019: Лиляна Павлова на среща със строителния бранш: Новата философия на европейско финансиране ще даде възможност за повече проекти за градско развитие

Варна. Това, за което ще продължим да работим в Европейския парламент е по линия на районната политика и обезпечаването на финансиране в поддръжка на общините и държавните структури – за вложения в пътища, градска инфраструктура, за учебни заведения, детски градини и паркове. Новата философия на европейско финансиране обаче ще даде повече благоприятни условия за планове за градско развиване, които генерират доходи и са рентабилни в дълготраен проект. Това разяснява претендентът за член на Европейския парламент от листата на ГЕРБ и Съюз на демократичните сили и варненски депутат Лиляна Павлова на среща с представители на Строителната камара във Варна, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . По време на полемиката тя уточни, че новите трендове на финансиране ще са свързани с механизма на публично-частното партньорство и на финансовите принадлежности, които ще дадат опция да се основават работни места в по-дългосрочен период на реализация. Като човек с опит в районната политика, строителството, благоустройството, пред представителите на сектора Лиляна Павлова показа проектите и платформата на партия ГЕРБ във връзка с политиките, които би трябвало да бъдат защитавани в новия Европейски парламент за българските райони, развиването на инфраструктурата с поддръжката на европейските фондове.
„ За мен е доста болно, като някогашен министър на районното развиване, по какъв начин нашите съперници хулят строителния бизнес. Това са едни почтени хора. В строителния отрасъл са заети стотици хиляди хора – служащи, инженери, проектанти, които градят България и България се развива с помощта на тяхната работа. Този бизнес дава работа и заплати на тези хора с техния заслужен труд. Да бъдат упреквани, че те източват средства и не се работи добре, без съответни обстоятелства, е обидно “, сподели още Лиляна Павлова. Тя призна, че има и инфраструктурни обекти, в които има неточности и недостатъци, само че е значимо да има добър надзор и дефектът да бъде отхвърлен от този, който е сбъркал. С представителите на сектора тя разяснява кои са механизмите за надзор, с цел да бъде европейското финансиране дейно и усвоявано с забележими резултати. „ Първата задача на новия Европейски парламент ще бъде приемането на бюджета, само че е доста значимо да договорим какво съответно ще получи България и то би трябвало да е експертно предпазено. Затова би трябвало да сме доста дейни в дебата и да реализираме увеличение на бюджета на 18 милиарда лв. за българската инфраструктурна политика “, уточни Павлова.
Тя добави, че до момента у нас е вложено предпочитано в огромните градове и тези вложения несъмнено ще продължат, само че от тук нататък задачата ще е да се договаря финансирането от Европа да доближи и до по-малките обитаеми места. „ Вторият обсег на нашите цели е продължаването на вложенията в пътната инфраструктура, за са приключим започнатите транспортни коридори. Третият вид вложения, които ще имат все по-голям обсег, това са вложенията от нова философия. Това са вложения на правилото на финансовите принадлежности – дълготрайно кредитиране, банкови гаранции и даване на европейско финансиране за нововъведения, нови предприятия. Идеята е спортни уреди, паркинги, туристически атракции, стопански зони и центрове да се финансират, да се построява градска инфраструктура, която генерира доходи “, добави Лиляна Павлова. Според нея, значим детайл е общото европейско законодателството да бъде такова, че да се обезпечи по-качествен надзор, с цел да не остане сянката на подозрението, че някой източва парите. „ Следваща задача ще бъде приемане на такова законодателство, както и за опростяване на разпоредбите “, сподели още тя.
Представителите на бизнеса от своя страна желаеха благоприятни условия за внасяне на непозната работна ръка у нас, с цел да се сътвори конкуренция, което съгласно тях ще докара и до повишение на качеството. Присъстващите на срещата показаха и мнение, че би трябвало да се намерят механизми качествените служащи да не отпътуват да работят в чужбина, както и български компании да могат да развиват бизнеса си и на Запад.

Диана СТОЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР