Варна ще разполага с най-високия бюджет в историята си –

...
Варна ще разполага с най-високия бюджет в историята си –
Коментари Харесай

Варна ще разполага с най-високия бюджет в историята си – близо 648 млн. лева

Варна ще разполага с най-високия бюджет в историята си – близо 648 млн. лв.. Финансовата рамка за 2022 година беше подкрепена от Варненския общински съвет след дълги диспути. От общо 51 съветници " за " гласоподаваха 33, 14 бяха срещу, а 0 се въздържаха.

Бюджетът е с най-големи параметри при опазване на данъчната тежест. Основният фокус за поредна година ще бъде върху одобряването на Варна като Град на знанието, икономическото развиване и възстановяване на градската среда.

Рамката по бюджета е в размер на 559,7 млн. лв.. Общината предвижда съвсем 320 млн. лв. лични доходи, което е 57% от общите приходи по бюджета. За делегирани държавни активност в локалната хазна се чака да влязат близо 239,8 млн. лева 88,2 млн. лв. ще бъдат обезпечени по европейски планове и стратегии.

За поредна година максимален е делът на средствата за обучение – 202 млн. лв., или 36% от общия бюджет. като в тази сума е включено нарастването на учителските заплати от 1 април. По отношение на просветителната инфраструктура в капиталовата стратегия са включени 3 детски градини и 3 учебни заведения. През 2022 година общината възнамерява да стартира строителството на нова детска градина на ул. “Хъшове “ №2 и на нова постройка на ДГ №48 “Ран Босилек " в с. Тополи.  Другият обект в финансовата стратегия е ДГ №17 " Д-р Петър Берон “. Предвидени са средства за довеждане докрай на главния ремонт на някогашния дом " Другарче “, който е предопределен за прилагане от детското заведение, както и за нов корпус за 3 групи. Предстоят съществени поправки на площадките за игра в ДГ №2 " Щастливо детство “, ДГ №44 " Валентина Терешкова “ и ДГ №51 “Ран Босилек " в с. Константиново.

В бюджета за тази година е заложено финансиране за нова постройка за Гимназията с преподаване на непознати езици ПГЧЕ " Йоан Екзарх “, за нов корпус за VII СУ “Найден Геров " и за планове за нови здания на  МГ " Д-р Петър Берон “ и ПІІІ ПМГ " Акад. Методий Попов “. Общината е възнамерявала и ремонт на спортните площадки на Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване " Николай Хайтов “.

Капиталовата стратегия е в размер на съвсем 224 млн. лв., от които 144 млн. лева ще бъдат обезпечени от бюджета, а останалите – по европейски планове. с Близо 69 млн. лв. са средствата по плана " Екологично чист превоз за Варна “, по който в общинското сдружение " Градски превоз “ ще влязат  60 електробуса, от които 40 са вид " соло “ и 20 – " съчленени “. Също по този начин ще бъдат доставени и инсталирани над 60 зарядни станции.

За осъществяване на част от капиталовите планове общината ще поеме нов дълготраен дълг в размер до 80 млн. лв.. Предвижда се над 33,3 млн. лева от средствата да бъдат усвоени тази година и да бъдат употребявани за поправки на улици и за въвеждане на Зелена зона за платено паркиране.

В сферата на екологията плануваните суми за непорочност са в размер на 44,4 млн. лв., а за озеленяване – близо 5,4 млн. лв.. За градско осветяване общината е заделила 6,5 млн. лв..

Повече са средствата и за опазване на здравето в новия бюджет. Варна през тази година ще разполага с над 30 млн. лв., като в сума е включен 15-процентният растеж на заплатите на работещите в детските ясли и здравните кабинети. Увеличение има и на парите за финансово подкрепяне на варненци със здравословни и репродуктивни проблеми, както и за осъществяване на общинските здравни стратегии. Бюджетът на инвитро програмата е в размер на  376 хиляди лв., с към 71 хиляди лв. повече по отношение на миналата година. За еднократни помощи за лекуване на жители са заделени над 171 хиляди лв., при 153 хиляди лв. през 2021 година Изпълнението на 12-те стратегии, планувани за 2022 година, ще коства към 417 хиляди лв.. Сред по-крупните обекти от финансовата стратегия за функционалност " Здравеопазване “ са ремонтите на детска ясла " Роза “ и приемната на Онкоболницата в кв. " Аспарухово “.

С над 4,1 млн. лв. е повишен бюджетът за обществени действия през 2022 по отношение на този за миналата година и възлиза на над 26 млн. лв.. Планираните средства за обществени помощи са в размер 229 хиляди лв.. За съпоставяне – през пандемичната 2020 г.  те бяха близо 131 хиляди лв..

През тази година общината ще дава 57 услуги с локално и държавно финансиране. До няколко месеца би трябвало да отворят порти двата нови центъра за хора с деменция, които ще обезпечат грижа на общо 55 души.

След отпущането на 300 000 лева за БК " Черно море “ бюджетът във функционалност " Култура, спорт, почивни действия и религиозно дело “ за 2022 година е към този момент близо 30 млн. лв.  и бележи растеж с към 7,9 млн. лв. по отношение на предходната година. От тази сума 1  млн. лева ще бъдат разпределени за планове на конкурсен принцип по Фонд " Култура ". И тази година Варна ще бъде хазаин на редица интернационалните и национални фестивали. Работата по естетизацията на градската среда в кварталите също ще продължи.

За спорт в новия бюджет са планувани 13,7 млн. лв.. Финансовата рамка на стратегия " Спорт “ е в размер на 1,5 млн. лв., 1/3 от които са за материално стимулиране на клубовете.  Около 900 хиляди лв. са заделени за финансово подкрепяне на национални и интернационалните прояви. Сред тях са Европейското състезание по хандбал за младежи до 20 година и Европейското състезание по карате киокушин, чийто хазаин ще е Варна. В спортния календар на града попадат също Световната купа по спортна гимнастика, интернационалният лекоатлетически маратон Варна 2022, както и плувният турнир  “Black Sea Cup ". За 82-ри път ще се организира обичайният маратон по плуване " Галата – Варна “.

Тази година се чака да завърши реконструкцията на стадион " Спартак “. За финансиране на ремонтните действия са планувани в бюджета близо 2,5 млн. лв..
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР