Варна се явява поредната атрактивна дестинация за развитието на IT

...
Варна се явява поредната атрактивна дестинация за развитието на IT
Коментари Харесай

Варна - нов притегателен център за IT сферата

Варна се явява следващата атрактивна дестинация за развиването на IT бизнеса у нас. Все повече компании отварят офиси в града като работните места се усилват с бързи темпове. Дигиталната екосистема продължава да пораства и да предлага нови благоприятни условия наред с известните браншове като туризъм, индустрия и търговия. 

Варна е един от градовете с максимален капацитет за развиване на IT бизнес и аутсорсинг, което притегля над 150 компании в града, по отношение на листата на DEV.BG с IT компании във Варна. Чрез партньорства и взаимоотношение, общината ловко се развива като привлекателен център за водещите промишлености. Варна разполага с огромен капацитет и запас за аутсорс, както и редица водещи гимназии и университети в страната, които да приготвят бъдещи IT експерти.

Тук ще разгледаме топ IT фирмите в града, по какъв начин Варна притегля от ден на ден фрагменти и за какво се трансформира в една от най-търсените дестинации за развиване на IT сферата.

Нов небосвод за IT компании и специалисти 

Освен в София и Пловдив, редица водещи български и задгранични компании търсят фрагменти и във Варна. Някои от главните аргументи за това са:

Локация: Варна е най-големият град по родното Черноморие и разумно е желана дестинация в Източна България. Това е морската столица на страната и е стопански център на Североизтока. Варна е чудесно обвързван по суша, въздух и вода като Пристанище “Варна " е най-голямото българско пристанище. Инфраструктурата е добре развита, градът е с богата история и деен културен живот.

Образование: Благодарение на университетите си, Варна е притегателна мощ за висококвалифицирани фрагменти и компании в цяла Североизточна България. Градът разполага с 6 университета и редица елитни гимназии с интензивно проучване на математика и информатика. На неговата територия учат десетки хиляди студенти, част от които сполучливо се приготвят за работа в IT сферата. 

Учебните заведения и бизнеса се предизвикват да основават взаимни стратегии, където компании да вземат участие интензивно. Това оказва помощ за създаване на положителни връзки, които отразяват потребностите на бизнеса по отношение на познания, умения и подготовка.

Иновативна среда: Варна е може би най-развитият град след София що се отнася до IT сферата, като се натъртва и на образуване на IT хъбове. Създават се доста пространства за взаимна работа на експерти от разнообразни сфери. Отделно има и места за шерване на познание, хрумвания и технологии от вид hackerspace. Много софтуерни компании към този момент одобряват Варна за първи избор и постоянно се провеждат събития от тях и от другите IT общности. Също по този начин постоянно се търсят експерти при особено основани кариерни изложби в града. 

Големият брой квалифицирани експерти и нововъведения оказва помощ на фирмите да погледнат и оттатък София, с цел да намерят търсената работна ръка на брега на морето.

IT компании във Варна

Компаниите в града надвишават 150, което е добре пристигнало за огромния брой IT експерти в региона. 

Една от фирмите, които би трябвало наложително да споменем, е DXC Technology. Те са световен водач в даването на цялостни IT решения и покриват съвсем всички сфери на IT промишлеността. Част от дейностите им са внедряване на софтуерни системи, разработка на софтуерни решения и IT консултиране. Предлагат работа за junior или стажанти, както и за senior разработчици. Сред отворените позиции има такива за Python и SQL инженери, както и за Java developers. 

Scalefocus е друга компания, която предлага благоприятни условия за работа във Варна. Тя е водеща в региона на софтуерното инженерство и даването на цифрови услуги. Ключовите артикули и услуги са цифровизация и промяна на бизнеси, автоматизация и сигурност, както и решения свързани с данни и разбори. Част от технологиите, които употребяват са Java,.NET, Go, PHP, DevOps и други.

Strypes е компания, която предлага разработка на софтуерни решения и съвещания в региона на IT Infrastructure, Smart Applications, DevOps, Remote Monitoring and Diagnostics, мобилни решения и други. И тук се оферират голям брой junior позиции с благоприятни условия за отдалечена работа като се разчита извънредно доста на кариерното развиване, образование и грижа за чиновниците.

Най-търсените експерти и технологии

От обявите за IT работа във Варна в уеб страницата на DEV.BG можем да забележим, че се търсят предпочитано Backend и Frontend developer експерти. Quality Assurance, DevOps и Data Science програмисти са също измежду най-желаните фрагменти. Залага се доста на Web технологии като има висок % разгласи за девелопъри с C++.

Преобладава търсенето и на Java и JavaScript developers, само че също по този начин се отварят позиции за.NET, PHP, Python и други. Други постоянно търсени позиции в морската столица засягат Mobile Development с iOS и Android. Водещи компании в региона оферират и работа обвързвана с Business Analysis и IT Project Managеment. 

Сериозното развиване на IT общността в града сигурно е положително пристигнало за всеки Java Developer или Frontend Engineer в региона, а и освен. 

Качество на живот и работна среда 

Варна има богата история и може да предложи на своите поданици забележителности, разнородни събития и доста благоприятни условия за развиване.

Морска столица: Варна е морска столица и максимален град на Черноморието. Този град може да предложи съвсем всичко на живущите, каквото и София. Може да наподобява като гръмък и динамичен град, само че в това време дава по-уютно и умерено място за развиване в съпоставяне със столицата. Освен това, Варна притегля работещите с редица благоприятни условия за забавление и нощен живот. 

Много компании към този момент оферират и позиции с работа от у дома. Така някои IT чиновници могат да си разрешат да работят даже и от плажа, наслаждавайки се на хубавото време и приятна атмосфера.

Културен живот: Варна е богат град откъм културен живот и занимания като експертите от другите сфери несъмнено няма да скучаят с постоянно богатия културен плакат. При съществуването на кина, театри, опера и прочие, живеещите на територията на града не се лишават от нищо. Морската столица се отличава с обилие от улични музиканти, представления и всевъзможни културни събития, с което е заслужен съперник на София. 

IT общественост и развити е: Големият брой гимназии и университети сполучливо приготвят нови фрагменти за IT сферата. Водещи компании подхващат начинания за основаване на паралелки и спомагателни курсове в гимназии за развиване на възпитаници в програмирането. Създават се партньорства с университетите в града и се организират събития като IT Мастър Клас. Дават се насоки на студентите по какъв начин да се приготвят за идната работа и им се дават благоприятни условия за присъединяване в разнообразни софтуерни планове.

Значение на фирмите за Варна

Присъствието на огромни и развити компании сигурно способства за икономическия напредък на града. Икономиката се подтиква посредством основаване на нови работни места и благоприятни условия за реализация. Общината непрекъснато си спомага с компании и образователни заведения, с цел да сътвори условия за сполучливото развиване на IT сферата в региона.

Варна разполага с огромен капацитет и съумява да притегли работодатели от целия свят. Създават се положителни условия за работа и на българи, и на чужденци, което води до образуването на една мултиезична просвета. Градът е пресечна точка сред Азия и Европа и бизнес ситуацията дава опция за новаторско мислене и кариера на интернационално равнище.

Варна несъмнено е един от главните софтуерни центрове в България и това дава късмет на доста IT експерти да се развиват в динамична среда.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР