Варна се подготвя за Деня на светите братя Кирил и

...
Варна се подготвя за Деня на светите братя Кирил и
Коментари Харесай

Със стихове на бележити българи Варна се подготвя за 24 май

Варна се приготвя за Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност, видя кореспондент на Varna24.bg . На бул. " Сливница “ – около градинката " Севастопол “ и на бул. " Мария Луиза “ – до постройката на общината, по стълбовете на уличните лампи, към този момент са окачени транспаранти със " Словото Българско " - стихове от бележити български създатели.

Честването на епохалното дело на светите братя Кирил и Методий, и техните възпитаници - основателите надлежно на глаголицата и кирилицата, е оповестено през 1851 година от братята Найден и Константин Герови в празник на българската култура и просвета. България е единствената страна в света, която отбелязва Деня на своите буквички.

Празничната стратегия, във връзка 24 май във Варна, стартира в 10:00 ч. на площада пред Катедралния храм " Св. Успение Богородично “, където ще бъде издигнато българското знаме. Под звуците на химна на българската култура " Върви, народе възродени “ в осъществяване на духовите оркестри на Националното учебно заведение по изкуствата " Добри Христов “ и на Военноморските сили ще тръгне празничното шествие. Тази година в него ще вземат участие 121 блока с представители на детски градини, учебни заведения, университети, културни и научни институти. Кметът на Варна Благомир Коцев ще поведе шествието дружно с формалните лица и носителите на Награди " Варна “ за 2024 година

Шествието ще се движи по двете платна на бул. " Мария Луиза “, ще премине пред Община Варна и ще продължи проведено в две направления. Движещите се в дясното платно ще се отклонят по бул. " Сливница " до входа на Икономически университет – Варна. Движещите се в лявото платно не престават по бул. " Осми Приморски полк " до  кръстовището с бул. " Цар Освободител ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР