Варна с 475 млн. бюджет, Пловдив - с 303 млн.

...
Варна с 475 млн. бюджет, Пловдив - с 303 млн.
Коментари Харесай

Капиталовата програма на Община Пловдив - тъмна Индия

Варна с 475 млн. бюджет, Пловдив - с 303 млн.
В програмата за финансови разноски на обща стойност 59,9 млн. лв. се обрисуват много бели полета. Проектът за воден цикъл, чийто старт Община Пловдив дава обещание към този момент осем години, се финансира през тази година единствено с 1,2 млн. лв.. Това е много нерешителен старт, тъй като цялата стойност на реконструкцията на Пречиствателна станция и замяна на ВиК в " Северен " е близо 115 млн. лв.. От тези пари 80 млн. лв. са обезпечени по оперативна стратегия „ Околна среда ”, а още 35 млн. лв. би трябвало да бъдат добавени от личните доходи на общината. През 2018 година беше определен реализатор - компания „ Пътинженеринг ", за една от поръчките за замяна на ВиК на стойност 8 млн. лв..

Поръчката за най-важния съставен елемент - модернизацията на Пречиствателната станция, е блокирана поради тъжба на един от претендентите против изискванията на тръжната процедура. Пловдив има неприятен опит с Водния цикъл, откакто в предходния програмен интервал (2007-2013) планът още веднъж бе измежду утвърдените, само че

бе провален от кметския екип.

Площад „ Централен " липсва от листата с обектите в финансовата стратегия. В нея е записан единствено главният ремонт на подлеза на ул. „ Гладстон " с 2,5 млн. лв.. Парите за ремонт на кино „ Космос " са в размер на 1 млн. лв., при все това презентираният през предходната година план беше за 5 милиона. Куриозно е финансирането на преустройството на някогашния детмаг „ Снежанка " в художествена изложба. За този обект, който коства 1,2 млн. лв., са планувани едвам 100 000 лв.. За стадион „ Пловдив ", който администрацията възнамеряваше да разпореди за реорганизация на инженеринг, в бюджета има единствено 300 000. Няма заложени средства и за галерията на ул. " Гладстон ". Предполага се, че това са парите от неусвоената държавна дотация за създаване на културна инфраструктура за Пловдив 2019, които са част от непресметнатия към момента временен излишък.

Пространството в региона на Централна гара ще се обновява

по оперативна стратегия „ Региони в напредък " против 1 059 060 лв., макар че този обект безрезултатно беше включен и в програмата за 2018 година Един милион лв. се планува за старта на подлез „ Модър - Царевец ", още толкоз - за олимпийски плувен басейн „ Младост ", а 3 360 000 лв. - за първия многоетажен паркинг в „ Западен ". За бул. „ Северен ", който се построява с банков заем, са планувани близо 10 млн. лв.. Пътят към момента е в градеж. В програмата са включени ремонтите и благоустрояване за 24 млн. лв. в квартала сред бул. „ Княгиня Мария Луиза " и „ Марица - юг ". Пари за саниране се заделят за ЦДГ „ Перуника ", СУ „ Любен Каравелов ", ДЯ „ Детски смях ", ДГ „ Снежанка ".

Общината ще влага 200 000 лв. в подземни контейнери, 2,3 млн. лв. в шест метачни машини и 190 680 лв. в автомати за паркиране.

Не е ясно какво се случва с обектите, планувани в задатък в бюджета през предходната година. Сред тях са нова детска градина в „ Южен ", за която Общинският съвет авансово заложи за 2019 година сумата в размер на 4,4 млн. лв.. Но в този момент я няма в програмата. За уголемение на Голямоконарско шосе, отново с решение на локалния парламент, са планувани 9 млн. лв. за 2019 година, само че и този обект липсва.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР