Варна. Празникът на слънцето, водата и билките Еньовден започна в

...
Варна. Празникът на слънцето, водата и билките Еньовден започна в
Коментари Харесай

Варна: Празник на слънцето, водата и билките се провежда в Музея по история на медицината по повод Еньовден

Варна. Празникът на слънцето, водата и билките Еньовден стартира в Музея по история на медицината. Събитието е проведено от Медицински университет – Варна с поддръжката на фонд „ Култура “ на Община Варна. Това оповестиха от пресцентъра на Музея по история на медицината . Входът за мероприятието е свободен.
Еньовден е един от най-значимите празници в българския календар. Това е най-дългият ден през годината и е празник на билките – лековити и вълшебен. 24 юни е денят на лятното слънцестоене и е денят на Св. Йоан Предтеча, който е познавал лечебните благоприятни условия на растенията и оцелява в пустинята измежду вълшебните естествени треви. Вярва се, че всяка трева, набрана на Еньовден, е лековита.
Разнообразна програмата дават обещание уредниците на празника, която ще продължи през целия ден до 16.00 часа и ще включва демонстрации, които ще разкрият тайнството на билките и приложението на лечебните растения, фолклорни танци, филми и лекции за българските обичаи на Еньовден. Жителите и гостите на града ще могат да схванат от дипломирания ботаник от Факултета по фармация в МУ - Варна ас. Джени Чернева по какъв начин да се берат, сушат и съхраняват билките, по какъв начин да се употребяват в бита, козметиката и домашната аптека и какви лечебни артикули могат да се подготвят в домашни условия.
В няколко работилници ще се проведат демонстрации и беседи на разнообразни способи за подготвяне на лечебни билкови артикули – билкови чайове, настойки, отвари, сиропи, тинктури, маслени разтвори, лапи. Ще бъдат демонстрирани стъпките за хербаризиране на билки и другите способи на сушене на растенията, основаване на билкови торбички срещу инсекти и други
Тайнството на българските традиции и обичаи за празника във Варненския край ще бъдат разкрити от доцент доктор Лидия Петрова – етнолог, а MU-Vi.tv ще показа кино лентата „ Горската аптека “. За положителното въодушевление ще се погрижат студентите от танцовия отбор на Медицински университет – Варна.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР