Варна. Лекарите в УМБАЛ Св. Марина“ – Варна извършиха алогенна

...
Варна. Лекарите в УМБАЛ Св. Марина“ – Варна извършиха алогенна
Коментари Харесай

Варна: В УМБАЛ „Св. Марина“ е извършена алогенна костно-мозъчна трансплантация на дете с остра левкемия

Варна. Лекарите в УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна направиха алогенна костно-мозъчна трансплантация на дете. Това оповестиха от пресцентъра на МУ - Варна . Пациентът е 17-годишно момче с доста рядка и мъчно лечима форма на левкемия, а донор е братът на детето. През декември 2016 година пациентът е диагностициран в Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „ Св. Марина ”. Предприетата химиотерапия води до ремисия още на първия месец от началото на лекуването и детето е в доста положително положение в продължение на 16 месеца. В края на този интервал обаче е регистриран рецидив, за който единствената опция за лекуване е провеждането на алогенна трансплантация. Тя е осъществена сполучливо с изцяло съвместими хематопоетични стволови кафези, добити от родния брат на пациента, и сега детето се възвръща в Клиниката по детска хематология и онкология под контрола и грижите на медицинските експерти.
От юни 2015 година до септември 2018 година в отделението по трансплантации в УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна са осъществени 71 автоложни и алогенни трансплантации на хематопоетични стволови кафези на възрастни и на деца. Ако тези пациенти бяха потърсили помощ в задгранични клиники, това би коствало на страната повече от 15 милиона лв., а лекуването им във Варна е коствало към 3 млн. лева С тази си активност варненската университетска болница е икономисала на страната над 12 милиона лв..
Единственото поделение по трансплантации в Източна България отваря порти в края на 2014 година в УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна, като по този метод високотехнологичната болница слага началото на една нова активност – осъществяване на автоложни и алогенни трансплантации на хематопоетични стволови кафези при възрастни и деца. Първата автоложна трансплантация е осъществена през юни 2015 година, а първата алогенна – през август 2017 година, като най-малкият пациент е на 6 година, а най-възрастният – на 67 г.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР