Варна. Изложба, представяща българския парламентаризъм, озаглавена Всичко се състои в

...
Варна. Изложба, представяща българския парламентаризъм, озаглавена Всичко се състои в
Коментари Харесай

Варна: Областният управител Стоян Пасев откри пътуващата изложба, посветена на българския парламентаризъм

Варна. Изложба, представяща българския парламентаризъм, озаглавена „ Всичко се състои в нашите сдружени сили “, беше открита публично в Регионалната библиотека „ Пенчо Славейков “ във Варна. За представянето пристигнаха регионалният шеф Стоян Пасев и националният представител Емилия Милкова, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . „ Много мислихме къде да създадем изложбата, можеше да се подреди в Областната администрация, както вършат доста регионални шефове в страната, само че взехме решение хазаин да е библиотеката. Това са нашите предшественици управници и това е мотив за горделивост. Има какво да се види в изложбата, има какво да учим от историята “, сподели при откриването регионалният шеф Стоян Пасев.
„ В 40 табла, направени по документи от архивите в страната, е проследена подготовката на Учредителното заседание и приемането на Търновската конституция преди 140 години ", изясни шефът на Държавния списък във Варна Владимир Владимиров. Пред публиката той изясни, че е показана и ролята на княз Александър Дондуков - Корсаков. Специално място в нея е отделено на Сергей Лукиянов, шеф на Съдебния отдел в Съвета на Императорския съветски комисар в България и на направения от него план за органичен правилник. Чрез документи, фотоси и дневници е проследена работата на Учредителното заседание, показан е протоколът за откриването с подписите на народните представители, встъпителното слово и тостът на български език, които Александър Дондуков-Корсаков произнася.
„ Фактът, че отдаваме такова значение на Учредителното заседание и Търновската конституция приказва, че поколенията осъзнават смисъла на държавността. На 16 април, когато ще бъде Тържествената сесия на 44-тото Народно заседание във всички български учебни заведения ще има урок по конституция. Това е извънредно значимо, тъй като дано младежите да знаят, че имаме богата история в обичаи и създаване на тази държавност “, сподели при откриването депутатът от ГЕРБ Емилия Милкова. Като някогашен шеф на Регионалната библиотека тя призна, че за нея е значимо семейството на експозицията. По думите ѝ културната институция е една от дребното в страната, които пазят стенографските дневници от основаването на Народното събрание. „ Това е един извънредно богат документален материал, който съхранява живата памет – книгите приказват извънредно доста за учредителите на държавността., а Петко Славейков е един от най-дейните участници, това е знаково за нас като библиотека, която носи името Славейков. На едно от таблата са показани варненските депутати в Учредителното заседание. Нещата не стартират от нас, историята е дала доста поучения, доста уроци “, сподели още пред гостите Емилия Милкова. Тя подари на регионалния шеф, на варненската библиотека и на Музей за модерна история на Варна екземпляри от марката, валидирана на 8 февруари в наличието на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, във връзка 140 години Народно заседание и Търновска конституция.
Диана СТОЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР