Варна. Фотографът Владимир Спасов представи изложба във Варна на изчезващите

...
Варна. Фотографът Владимир Спасов представи изложба във Варна на изчезващите
Коментари Харесай

Фотографът Владимир Спасов представи изложба във Варна на изчезващите морски фарове от Ахтопол до Шабла

Варна. Фотографът Владимир Спасов показа галерия във Варна на изчезващите морски фарове от Ахтопол до Шабла. Пред Радио „ Фокус “ – Варна той описа, че концепцията за планът се е родила през 2014-та година и близо 5 години по-късно, тя към този момент е осъществена.

Владимир Спасов, разяснява, че в 21-ви век, технологиите напредват, а с навлизането и на сателитната навигация, тези обекти са обречени на изгубване. „ В България към момента работят, само че и тук тяхната орис ще е същата. Именно по тази причина взех решение, че е хубаво да бъдат запечатани, тъй като нашите фарове са с извънредно забавна архитектура и всичките са разнообразни – няма нито един да се повтаря “, сподели още фотографът.

В плана са включени най-старият български морски фар в Шабла, фарът на Маслен нос, който прилича средновековна цитадела и наподобяващият на летяща паница фар в Каварна, който също към този момент е в историята. Част от фаровете са във военни поделения, а един от тях се намира в резиденция Евксиноград. Към днешна дата фарът в Царево към този момент е сменен с бронзова фигура на тракийска богиня, летящата паница е станала пластмасов силоз, а остарелият фар на нос Галата е на път да бъде обхванат от свлачище.
Десислава ВАСИЛЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР