Варна да стане лидер в областта на синята икономика с

...
Варна да стане лидер в областта на синята икономика с
Коментари Харесай

Варна ще развива синя икономика, ще се търси финансиране от ЕИБ

Варна да стане водач в региона на синята стопанска система благодарение на морската общественост. Този апел насочи кметът Благомир Коцев към участниците във форума „ Изследвания и нововъведения за устойчива морска промишленост “, проведен от Българската морска камара.

Кметът изрази страдание, че градът от години не е задоволително отворен към морето, макар че носи прозвището „ морска столица на България “. По думите му това би трябвало да се промени посредством развиването на синя стопанска система. Приоритетни посоки са брегоукрепването, развиването на пристанищните уреди, кораборемонтните действия и сините биотехнологии.

„ Това са области, в които Общината може да си сътрудничи с Българската морска камара “, сподели Коцев.
Кметът Коцев подсети, че за реформаторски планове в региона на синята стопанска система Европейският съюз е отделил 115 милиона евро. Община Варна ще търси контакт с Европейската капиталова банка, с цел да се възползва от опциите за финансиране. Сред целите на общината са повишението на потенциала за акостиране, подобряването на пристанищните уреди и морския превоз.

В Общината ще се образува профилирано звено, което ще дава отговор за морските политики, ще спомага на морския бизнес със своите експерти, ще приготвя планове и ще търси финансиране по тях, сподели още Коцев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР