Варна. Близо 30 души се събраха на протест пред сградата

...
Варна. Близо 30 души се събраха на протест пред сградата
Коментари Харесай

Варна: Протест срещу Националната стратегия за детето се провежда в града

Варна. Близо 30 души се събраха на митинг пред постройката на Община Варна против приемането на „ Национална тактика за детето 2019-2030 година “, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . Протестиращите оповестиха, че документът не взема решение, а задълбочава доста от съществуващите проблеми в страната. Според тях част от предложенията в тактиката са незаконосъобразни. Павлина Тодорова, участник в митинга, заяви, че родителите са срещу основаването на детски съдилища. „ Това е по този начин наречената ювенална юстиция, която е процедура в европейските страни, а тактиката желае да използван наложени интернационалните практики. Такава процедура в България ние изрично не желаеме. Тя е дала доста отрицателни образци в Европа. Знаем всички за Норвегия и за множеството митинги на родители, които към този момент са изгубили децата си. Знаем за митинги в Русия, които макар, че не бяха приели със закон ювеналната юстиция, към 1300 деца бяха конфискувани. Държавата направи следствие и откриха единствено 5 от тях осиновени в Италия “, сподели Павлина Тодорова.
Тя уточни, че настояването на участниците в митингите, е да се основават закони от български съдилища и организации, а не неправителствени организации с задгранично присъединяване. Според нея, препоръчаната тактика би трябвало да бъде отхвърлена, а всяко следващо предложение би трябвало да бъде написано с присъединяване на цивилен организации и родители от страната. Друго условие на родителите, което Павлина Тодорова показа, е за наказателна отговорност за обществените служби в България. „ Искаме обществените служби да бъдат подложени на наказателна отговорност, тъй като сега има доста бързо лишаване на деца по параметри и по правила, които не са разказани в закона. Изключително се бърза детето да бъде отнето, преди да бъдат направени всички вероятни ограничения, както е по закон, то да бъде интегрирано в домашната си среда, да бъде изведен насилникът, в случай че има подобен в фамилията, а не първо и незабавно детето “, означи Павлина Тодорова.
По думите й надзор би трябвало да бъде сбъднат и по отношение на приемната грижа в страната. Освен това, протестиращите желаеха премахването на телефон 116 111. „ Във всички наши учебни заведения, във всички наши лечебни заведения са поставени и разлепени плакати, към децата, медицинските служащи и шефовете, се обръща апел да се обаждат на този телефон, да споделят своите проблеми. Тези проблеми не се споделят с неправителствена организация, те се споделят с органите на властта, с родители, детска градина, учебно заведение и болница “, съобщи Павлина Тодорова. Тя добави, че протестиращите дават период до 7 май на Държавната организация за протекция на детето да се откаже от „ Национална тактика за детето 2019-2030 година “ и от напредването на документа към последващи институции, или на 11 май ще има нова серия митинги в разнообразни градове на страната.
Бояна АТАНАСОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР