Варицелата е вирусно инфекциозно заболяване, което предизвиква силно сърбящ обрив

...
Варицелата е вирусно инфекциозно заболяване, което предизвиква силно сърбящ обрив
Коментари Харесай

Варицела - силно заразно заболяване, което може да доведе до усложнения


Варицелата е вирусно инфекциозно заболяване, което провокира мощно сърбящ обрив по цялото тяло, съпроводен с грипоподобни признаци. Причинителят е Varicella-zoster virus (VZV).

След преболедуване вирусът остава в неактивно положение в организма. При избрани условия, като намаление на имунната отбрана, той се задейства и може да провокира болестта херпес зостер .

Варицелата е мощно заразно заболяване, което се популяризира елементарно по въздушно-капков път, както и при пряк контакт. Поради тази причина в детските затворени колективи постоянно се следят епидемии. Децата са заразни 2 дни преди появяването на обрива и не престават да отделят вируса в околната среда до образуването на корички върху обривните единици.

Инкубационният интервал е сред 14 и 21 дни. Заболяването може да стартира с продромална фаза изключително при по-големите деца и възрастните, която включва нараснала телесна температура, главоболие, болки в гърлото, болки в корема и други. Оплакванията не престават 2-4 дни след появяването на обрива.

Обривните единици се появяват в началото по корема, скалпа или лицето и съставляват мощно сърбящи макули, които по-късно прерастват във везикули, изпълнени с течност. В рамките на идващите ден-два везикулите руптурират („ пукат” се) и апочват да минават, образувайки крусти (корички). Докато това се случва по тялото се появяват нови обриви, като тези тласъци се повтарят 2-4 пъти. Това дефинира и хетерогенността на обрива, който придобива характерността на „ звездно небе”, с обривни единици в друга фаза на развиване.

Как се слага диагнозата?

Тя е клинична. Основно значение има анамнезата за контакт с болен от варицела, както и типът на обрива. Рутинни параклинични проучвания не са нужни. Ако въпреки всичко се назначат, отклоненията в кръвната картина включват първоначално намален брой левкоцити, а в диференциалната формула са налице нарастване в каузи на лимфоцитите.

Какви затруднения се следят?

Те настъпват рядко, основно при имунокомпрометирани деца, както и при такива с подлежащо хронично заболяване. Основните затруднения включват лека тромбоцитопения, енцефалит, пневмония, нефритен синдром, артрит, миокардит и други. Друго затруднение е вторичната бактериална зараза на кожните лезии. Най-честите бактериални причинители са стрептококи и стафилококи.

Кога би трябвало да се консултирате с доктор?

Детето покачва температура над 38.8оС в границите на 4 или повече дни; Има мощна кашлица или затруднено дишане; Образуват се обривни лезии, съдържащи гной или има област от кожата, която е подута, зачервена, болезнена; Детето има мощно главоболие или болки във врата Силна изнемощялост, летаргия; Дразни се от светлината или от звука; Изглежда доста отпаднало, обезводнено или има повръщане, което мъчно се овладява.

Свързани публикации.. Варицела – болестта на мощно сърбящите мехури 1 Хомеопатия при варицела 0 Варицела - при деца протича по-леко 0

Какво е лекуването?

Обикновено в леките, неусложнени случаи такова не се постанова. Заболяването е самоограничаващо се и минава в границите на 10-14 дни. Препоръчва се симптоматична терапия с антипиретици, средства, облекчаващи сърбежа, имуномодулатори и други. Детето би трябвало да приема задоволително количество течности, с цел да се понижи рискът от обезводняване.

Задължително е слагане на детето под карантина . Това значи ограничение на контактите с близките, прекъсване от навестяване на детска градина или учебно заведение до прекосяване на острата фаза (докато обривите образуват „ коричка”).

Каква е предварителната защита?

Предпазването от заразяване е мъчно, защото детето е заразно 24-48 часа преди появяването на обрива. В някои страни в Европа, както и в Съединени американски щати съществува наложителна имунизация против варицела, която доста е намалила заболеваемостта в тези страни. Тя се слага двукратно – на 12-15 месечна възраст и на 4-6 годишна. 3663
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР