Варицелата е често срещано детско заболяване, което макар често да

...
Варицелата е често срещано детско заболяване, което макар често да
Коментари Харесай

Д-р Александрова пред Искра.бг: Не давайте аспирин на децата при варицела – опасно е!

Варицелата е постоянно срещано детско заболяване , което въпреки постоянно да минава с леки признаци, може да докара до съществени затруднения. За да разберем повече за първите признаци, лекуването и предварителната защита на варицелата, разговаряхме с доктор Весела Александрова , специализант по педиатрия в УМБАЛ-„ Бургас “. Тя даде особено изявление за Искра.бг .

Как могат да се разпознаят първите признаци на варицела при децата?

Заболяването нормално стартира с изнемощялост, понижен вкус и лека температура до 38-38.5 градуса по Целзий. Скоро по-късно се появява обрив, характеризиращ се с дребни мехурчета, изпълнени с бистра течност, съпроводени от сърбеж. Тези мехурчета могат да се появят и по окосмената част на главата, както и по лигавицата, да вземем за пример в устната празнина.

Колко време е заразна варицелата и по кое време детето може безвредно да се върне в учебно заведение или детска градина?

Децата са заразни 2 дни преди появяването на обрива и остават заразни до образуването на корички по всички места, на които е имало обрив. Обикновено това лишава сред 4 и 7 дни след появяването на обрива. След като всички мехурчета се покрият с корички, детето към този момент не е заразно и може да се върне в учебно заведение или детската градина.

Какви са най-ефективните способи за облекчение на признаците на варицела, като да вземем за пример сърбеж?

Най-добрият метод за облекчение на сърбежа е посредством хладки бани и слагането на мокри компреси. Може да се приложат и перорални антихистамини, както и локално облекчаващи лосиони с билки като Ментол, Камфор и Невен.

Има ли характерни медикаменти, които би трябвало да заобикаляме при лекуването на варицела вкъщи?

Да, би трябвало да заобикаляме Аспирин заради риск от синдром на Рей и нестероидни противовъзпалителни средства като Ибупрофен, които могат да усилят риска от бактериални суперинфекции.

Възможно ли е детето да се болести с варицела, макар че е имунизирано, и в случай че да, по какъв начин се трансформират признаците при имунизирани деца?

Да, допустимо е, само че при имунизирани деца болестта протича доста по-леко, с по-малко обривни единици и нормално без температура. Ваксинацията също по този начин редуцира риска от затруднения.

Как да предпазим детето от заразяване с варицела и други сходни инфекциозни болести?

Най-ефективната предварителна защита е имунизацията. В България е позволена и налична ваксина „ Varivax “, която се предлага за деца над 12 месеца. Ваксинацията е потвърдено ефикасен способ за попречване на болестта и неговите евентуални затруднения.

Какви са евентуалните затруднения от варицелата и по какъв начин можем да действаме, с цел да ги предотвратим?

Потенциалните затруднения включват кожни инфекции, пневмония и енцефалит. Ваксинацията и изолацията от инфектирани лица са най-хубавите способи за предварителна защита. При поява на затруднения, незабавната здравна помощ е значима. Възможни съществени затруднения са „ ГАС ” – инфекции, породени от Група А Стрептококи, най-често кожни инфекции. Също по този начин пневмония, породена от вируса на Варицелата и Варицелен церебелит или енцефалит – инфектиране на мозъка. Превенция на затрудненията се реализира с имунизация и както казахме, отбягване на контакт с заболели лица. При развиване на заболяването, рискът от затруднения зависи главно от самостоятелната имунокомпетентност и от факторите на средата, в която се отглежда детето. При поява на затруднения, е редно да се организира обзор от доктор и да се реши нуждата от терапия или болнично лекуване.

Има ли потребност от специфични грижи вкъщи за дете с варицела, като да вземем за пример изолираност или характерен режим на хранене?

Варицелата е самоограничаващо се заболяване, което минава без лекарства или специфични грижи. Изолацията на детето се реализира най-вече, с цел да предпазим близките, тъй като както казахме, коефициентът на болест е толкоз висок, че е съвсем несъмнено, че контактен, който не е боледувал, ще се болести. Няма характерен режим на хранене, само че се предлагат меки, лесносмилаеми храни, тъй като постоянно има лезии в устната празнина, които нервират детето. Могат да се употребяват разнородни питиета, в това число мляко. Няма причина детето да не се къпе, стига да се внимава да не се получават спомагателни пострадвания по кожата от едно по-силно разтриване да вземем за пример.

Как можем да отличим варицелата от други обриви или заразни болести като морбили и рубеола?

Характерният обрив под формата на мехурчета, цялостни с бистра течност, е основен при разпознаването на варицелата. При морбили и рубеола обривът е под формата на червени петънца без мехурчета и нормално се съпровожда от признаци като хрема, кашлица или болки в гърлото.

Като резюме доктор Александрова уточни, че варицелата остава едно от провокациите в детската медицина, само че с помощта на ефикасната предварителна защита и лекуване, доста се понижа  риска от съществени затруднения .

Д-р Весела Александрова приключва медицина в Медицински университет-Пловдив през 2022г. От същата година е специализант по Педиатрия към МУ „ Проф. Параскев Стоянов ”-Варна и работи в Първо детско поделение в УМБАЛ-„ Бургас ”. Член е на Българския лекарски съюз и е част от Управителен съвет на Сдружение на младите лекари. Участва в конференции и семинари по обща медицина и педиатрия.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР