Вариантът Омикрон на коронавируса се разпространява много бързо и броят

...
Вариантът Омикрон на коронавируса се разпространява много бързо и броят
Коментари Харесай

СЗО: Омикрон е открит в 77 държави, заразените се удвояват на всеки 2-3 дни

Вариантът Омикрон на ковид се популяризира доста бързо и броят на инфектираните се удвоява на всеки два-три дни, предизвести Световната здравна организация. Заради по-заразния Омикрон редица страни стягат ограниченията за пътешестване и достъпа до публични места, оповестява.

По данни на СЗО Омикрон е открит в 77 страни, само че евентуално към този момент е и в доста други, просто не е засечен с проучване. По-високата скорост на разпространяване на Омикрон спрямо други разновидности, ще докара и до увеличение на броя на хоспитализациите, предвижда лекар Мария Керхов.

" Знаем, че Омикрон се популяризира бързо и към този момент надвива над делта в някои страни. Следим по какъв начин този вид циркулира при другите популации. Населения, които са завършили с делта вълната или вирусът се е разпространявал по-бавно ".

Заради Омикрон Франция лимитира пътуванията от и до Англия за множеството жители. Всички влизащи в страната от Острова подлежат на наложителна карантина. Изключение ще се прави единствено за водачите на камиони, с цел да не се нарушат доставките на артикули. Британските управляващи окачествиха решението на Париж като неефективно е непропорционално.

Испания ще сложи трета доза ваксина против Covid-19 на всички жители над 40 години . Вчера Мадрид стартира и акция за имунизация на децата на фона на внезапния скок в броя на новите случаи, провокиран от Омикрон разновидността.

Долната камара на съветския парламент утвърди на първо четене проектозакон, който планува да се изискват Covid документи за достъп до избрани публични места.

От неделя влизането в Гърция ще става единствено с негативен PCR тест за Covid-19, изработен не по-рано от 72 часа, без значение дали индивидът е имунизиран или не. Мярката ще е краткотрайна и ще се ползва единствено за интервала на коледните празници, сподели формален гръцки представител, представен от " Политико ".

Германският здравен министър Карл Лаутербах заяви, че страната му бърза да си обезпечи още ваксини против КОВИД-19, с цел да форсира акцията за инжектиране с подсилващи дози, която е в основата на тактиката й за справяне с новия вид Омикрон, съобщи Ройтерс. Лаутербах сподели, че немските управляващи договарят с Румъния, България, Полша и Португалия за закупуване на още дози . Освен това страната се надява да получи от " Бионтех " / " Пфайзер " през първото тримесечие на идната година милиони подсилващи дози, приспособени за разновидността Омикрон.

Директорът на Института за заразни заболявания " Роберт Кох " Лотар Вилер сподели, че въпреки към този момент в Германия да има единствено няколкостотин случая на Омикрон, е единствено въпрос на време той да стане доминиращ вид. Според Вилер към момента не е ясно дали Омикрон предизвиква по-тежко или по-леко превозване на заболяването от разновидността Делта.

Турските здравни управляващи понижават от шест месеца на три месеца периода сред втората и третата доза от имунизацията против ковид, оповестяват турските медии, като се базират на документално известие на турския здравен министър Фахреттин Коджа. Според известието на министъра, направено след съвещание през вчерашния ден на профилирания теоретичен съвет за битка с ковид, всички жители, при които са минали към този момент три месеца от имунизацията против КОВИД-19, може да си слагат трета доза ваксина. Министърът е показал, че решението е взето за да се избегне в страната следеното в Европа нарастване на дневните случаи на ковид. Решението е в границите на ограничения за противопоставяне на разпространяването на разновидността Омикрон, който е по-заразен. Коджа е прецизирал, че имунизираните било с инактивна ваксина, било с иРНК ваксина, при които са минали към този момент три месеца от имунизацията, ще могат получат трета доза ваксина по техен избор.

Турция употребява във имунизационната си акция инактивната ваксина на китайската компания Синовак и иРНК имунизацията на Пфайзер/Бионтех.

Европейската организация по медикаментите предложи да се даде позволение на две нови медикаменти против Covid-19, а европейските водачи приканиха за разгръщането на имунизационната акция, тъй че имунизациите, в това число и подсилващата доза да доближат до всички. Лидерите акцентират също нуждата от общ метод за валидността на КОВИД документа.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР