Вариантът Омикрон на коронавируса изглежда по-заразен, но предизвиква по-леки симптоми

...
Вариантът Омикрон на коронавируса изглежда по-заразен, но предизвиква по-леки симптоми
Коментари Харесай

Омикрон е по-заразен, но не и по-опасен


Вариантът Омикрон на ковид наподобява по-заразен, само че провокира по-леки признаци от разновидността Делта. Това умозаключение направи шефът на Световната здравна организация Тедрос Гебрейсус. Той въпреки всичко предизвести, че за справяне с пандемията страните по света би трябвало да ускорят стратегиите си за имунизация, заяви Нова тв.

Данните, с които разполагаме от Южна Африка, допускат нараснал риск от наново заразяване с Омикрон, само че е нужна още информация, с цел да се създадат по-категорични изводи. Има и някои доказателства, че Омикрон предизвиква по-леко заболяване от Делта, само че още веднъж е прекомерно рано те да бъдат дефинитивни. Всяко блаженство в този момент ще е с цената на животи, предизвести Гебрейесус.

Междувременно към момента няма изрично удостоверение, че Омикрон към този момент е в България. Според математика Лъчезар Томов до коледните празници най-късно разновидността към този момент ще е и у нас. Ако това се случи, до месец февруари той ще стане преобладаващ у нас, сподели още Томов. По думите му най-рискови остават децата, бебетата и възрастните хора, без построен имунитет против вируса.

Клетъчният имунитет се повлиява доста добре след три сложени дози. Съветът ми към управляващите да разрешат по-скорошно слагане на поредна доза, а не след шест месеца от миналата. Не може да чакаме Омикрон да бъде по-лек от досегашните варианти, този вид има над 30 разновидности. В Африка лиши един месец след появяването му да стане преобладаващ. Заради разпределението на популацията в нашата страна обаче, можем по-лесно да се оправим с Омикрон и да го направляваме, изясни математикът.

Лъчезар Томов беше безапелационен, че не може да се приказва за завършек на вълната от Коронавирус, като евентуално ни чака и пета поредна такава.

Връщането на учениците в клас отключи повишаване на инфектираните. До Коледа данните ще се покачват, въпреки че това няма да се усети незабавно, добави той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР