Вариантът Делта, познат и като индийска мутация (B.1.617.2.), е значително

...
Вариантът Делта, познат и като индийска мутация (B.1.617.2.), е значително
Коментари Харесай

Вариантът Делта - какво се знае за индийската мутация на коронавируса

Вариантът Делта, прочут и като индийска разновидност (B.1.617.2.), е доста по-заразен от останалите разновидности на ковид. Включително и от Алфа разновидността (британската B.1.1.7.). Предполага се, че рискът лице, инфектирано с Делта разновидността, да болести останалите членове на своето домакинство е с към 60% по-висок, в сравнение с при другите разновидности на вируса, излиза наяве от разбор на английската здравна работа Public Health England (PHE). А това доста усилва риска за тези, които са имунизирани единствено един път. Според лабораторни проучвания, при Делта в тялото се следи засилено размножаване на вируса.
Първи случай на индийския вид на Covid-19 в България

Какви са признаците на Делта?
" Предполага се също така, че разновидността Делта се предава по-бързо или по-лесно, в сравнение с Алфа разновидността ", сподели вирусоложката Сандра Чишек в подкаста " Coronavirus-Update " на обществено-правната немска телевизия NDR. Тя добави, че съгласно данни от Англия и Шотландия, болестта с Делта разновидността води до по-висок риск от хоспитализиране. " Важно за настъпващото лято е това, че сезонността на вируса е по-силно изразена, в сравнение с се смяташе в началото ", акцентира немският здравен специалист Карл Лаутербах, цитирайки проучване на Оксфордския университет. А това значи, че през лятото рискът от болест е доста по-нисък, в сравнение с през по-студените интервали.

Вариантът Делта е считан за рисков, тъй като по признаците постоянно не трябва разпознат като Ковид-19. При него болестта стартира по-различно, в сравнение с при останалите разновидности. Първите признаци наподобяват на елементарна простуда: хрема, главоболие, болки в гърлото. Може да се стигне и до нараснала температура. Само че по този начин типичният за Ковид-19 признак - загуба на усет и подушване - тук не се демонстрира. Това излиза наяве от английско приложение за наблюдаване на признаците на болест с ковид. " Това значи, че за някои младежи Ковид-19 се усеща по-скоро като елементарна простуда ", споделя Тим Спектор от King's College London, където са били оценени данните, събрани от приложението.

Колко бързо се популяризира Делта?

Вариантът Делта се популяризира доста бързо. Това демонстрира развиването във Англия, където близо 58% от възрастните са имунизирани с две дози, нужни за постигането за цялостна имунна отбрана. " В момента (...) всяка седмица има повишаване от към 50% ", споделя Сандра Чишек. " А това е, несъмнено, сигнален сигнал. " Броят на новите инфекции във Англия в това време скочи до над 70 на 100 000 поданици в границите на седем дни. В началото на май имаше едвам 20 нови инфекции на 100 000 поданици за седем дни. И още: през последните седем дни хоспитализациите на Острова набъбнаха с 40% в съпоставяне със седмицата преди този момент. Затова и министър председателят Борис Джонсън анулира заплануваното за 21 юни унищожаване на рестриктивните мерки с четири седмици.

Пази ли ни имунизацията от Делта?

Според английски разбори, имунизациите на BioNTech и AstraZeneca обезпечават добра отбрана на имунизираните с две дози. Ефективността на имунизациите е почти толкоз висока, колкото и при разновидността Алфа. При имунизираните с две дози рискът от хоспитализиране е с към 90% по-нисък. Който обаче е получил единствено първата доза от имунизацията и към момента чака за втората, е доста по-слабо предпазен. Според проучванията, изключително препаратът на AstraZeneca, който при другите разновидности обезпечава добра отбрана даже и след първата доза, в този случай пази имунизирания единствено с една доза доста по-слабо.

изт: Дойче Веле

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР