Вариантът Делта, познат и като индийска мутация (B.1.617.2.), е значително

...
Вариантът Делта, познат и като индийска мутация (B.1.617.2.), е значително
Коментари Харесай

Ето защо Делта мутацията на коронавируса е толкова опасна

Вариантът Делта, прочут и като индийска разновидност (B.1.617.2.), е доста по-заразен от останалите разновидности на ковид. Включително и от Алфа разновидността (британската B.1.1.7.). Предполага се, че рискът лице, инфектирано с Делта разновидността, да болести останалите членове на своето домакинство е с към 60% по-висок, в сравнение с при другите разновидности на вируса, излиза наяве от разбор на английската здравна работа Public Health England (PHE). А това доста усилва риска за тези, които са имунизирани единствено един път. Според лабораторни проучвания, при Делта в тялото се следи засилено размножаване на вируса.

Какви са признаците на Делта?

" Предполага се също така, че разновидността Делта се предава по-бързо или по-лесно, в сравнение с Алфа разновидността ", сподели вирусоложката Сандра Чишек в подкаста " Coronavirus-Update " на обществено-правната немска телевизия NDR. Тя добави, че съгласно данни от Англия и Шотландия, болестта с Делта разновидността води до по-висок риск от хоспитализиране. " Важно за настъпващото лято е това, че сезонността на вируса е по-силно изразена, в сравнение с се смяташе в началото ", акцентира немският здравен специалист Карл Лаутербах, цитирайки проучване на Оксфордския университет. А това значи, че през лятото рискът от болест е доста по-нисък, в сравнение с през по-студените интервали.

Вариантът Делта е считан за рисков, тъй като по признаците постоянно не трябва разпознат като Ковид-19. При него болестта стартира по-различно, в сравнение с при останалите разновидности. Първите признаци наподобяват на елементарна простуда: хрема, главоболие, болки в гърлото. Може да се стигне и до нараснала температура. Само че по този начин типичният за Ковид-19 признак - загуба на усет и подушване - тук не се демонстрира. Това излиза наяве от английско приложение за наблюдаване на признаците на болест с ковид. " Това значи, че за някои младежи Ковид-19 се усеща по-скоро като елементарна простуда ", споделя Тим Спектор от King`s College London, където са били оценени данните, събрани от приложението.

Колко бързо се популяризира Делта?

Вариантът Делта се популяризира доста бързо. Това демонстрира развиването във Англия, където близо 58% от възрастните са имунизирани с две дози, нужни за постигането за цялостна имунна отбрана. " В момента (...) всяка седмица има повишаване от към 50% ", споделя Сандра Чишек. " А това е, несъмнено, сигнален сигнал. " Броят на новите инфекции във Англия в това време скочи до над 70 на 100 000 поданици в границите на седем дни. В началото на май имаше едвам 20 нови инфекции на 100 000 поданици за седем дни. И още: през последните седем дни хоспитализациите на Острова набъбнаха с 40% в съпоставяне със седмицата преди този момент. Затова и министър председателят Борис Джонсън анулира заплануваното за 21 юни унищожаване на рестриктивните мерки с четири седмици.

Как се популяризира Делта в Германия?

В Германия разновидността Делта като цяло към момента е едва публикуван. Но към този момент се вижда бързо повишаване на случаите. Според най-новите данни на института " Роберт Кох ", в седмицата 31 май - 6 юни при 6,2% от всички инфекции е ставало въпрос за разновидността Делта. Една седмица преди този момент става дума за 3,7%. Според вирусолога Кристиан Дростен от берлинската клиника " Шарите ", до есента Делта ще е евентуално главният вид на ковид и в Германия. " Надявам се, до тогава в Германия да има задоволително имунизирани с двете дози, с цел да избегнем огромна нова вълна ", сподели в тази връзка Карл Лаутербах.

Пази ли ни имунизацията от Делта?

Според английски разбори, имунизациите на BioNTech и AstraZeneca обезпечават добра отбрана на имунизираните с две дози. Ефективността на имунизациите е почти толкоз висока, колкото и при разновидността Алфа. При имунизираните с две дози рискът от хоспитализиране е с към 90% по-нисък. Който обаче е получил единствено първата доза от имунизацията и към момента чака за втората, е доста по-слабо предпазен. Според проучванията, изключително препаратът на AstraZeneca, който при другите разновидности обезпечава добра отбрана даже и след първата доза, в този случай пази имунизирания единствено с една доза доста по-слабо.

 

Източник:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР