Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей заяви пред турския

...
Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей заяви пред турския
Коментари Харесай

Иран: Всяка офанзива на Турция в Северна Сирия ще бъде пагубна

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей съобщи пред турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че всяка атака на Анкара в Северна Сирия ще бъде " пагубна " за района.
аятолах Али Хаменей (л) одобри турския президент Ердоган
Изявлението му пристигна малко преди иранският президент Ебрахим Раиси да одобри съветския и турския си сътрудник за диалози по сирийския спор.

Ердоган неведнъж е заплашвал да стартира военна атака в Северна Сирия, с цел да сътвори " безвредна зона ", която да отблъсне кюрдските бойци на 30 км от турската граница.

Хаменей му сподели, че " това несъмнено е в ущърб на Сирия, Турция и района и няма да извърши политическите дейности, предстоящи от сирийското държавно управление ".

" Трябва да се противодейства на тероризма, само че военната офанзива в Сирия ще бъде от изгода и за терористите ", съобщи Хаменей, представен от формалния си уеб страница.

Иранският водач прикани въпросът да бъде решен посредством разговор сред Анкара, Дамаск, Москва и Техеран.

Хаменей, който има последната дума в главните държавни политики, сподели също по този начин на Ердоган, че Иран ще предложи съдействие " в битката против тероризма ".

През последните години Русия, Турция и Иран се срещнаха, с цел да обсъдят Сирия като част от " мирния развой от Астана " за преустановяване на продължаващия повече от 11 години спор в арабската страна.

И трите страни са ангажирани в Сирия, като Русия и Иран поддържат режима в Дамаск против неговите съперници, а Турция поддържа бунтовниците.

От 2016 година насам Турция предприе талази от набези в Сирия, ориентирани против кюрдските милиции, както и против джихадистите от групировката " Ислямска страна " и силите, лоялни на сирийския президент Башар Асад.

Планираната от Ердоган военна атака ще бъде ориентирана против кюрдските бойци, считани от Анкара за " терористи ".

Сред тях са подкрепяните от Съединени американски щати кюрдски Отряди за отбрана на народа (YPG), които образуваха значима част от интернационалната коалиция против джихадистите от ИД в Сирия.

Анкара се притеснява, че мощното кюрдско наличие по границата ѝ със Сирия ще окуражи неразрешената Кюрдска работническа партия, която от десетилетия води въстание против турската страна, лишило живота на десетки хиляди души.

Правителството на Сирия неведнъж е осъждало турските закани за ново навлизане. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Техеран / Иран
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР