Върховният съд в Съединените Щати отмени действието на свое решение

...
Върховният съд в Съединените Щати отмени действието на свое решение
Коментари Харесай

Върховният съд на САЩ отмени свое решение отпреди 50 години за правото на аборт

Върховният съд в Съединените Щати анулира действието на свое решение преди 50 години за правото на аборт. Решението по „Роу против Уейд“ от 1973-а се приемаше като основно за правата на дамите. 

Днешното решение на Върховния съд трансформира фундаментално правото за осъществяване на аборт като в този момент щатите няма да са задължени да се преценяват с „Роу против Уейд“. Сега щатите сами ще могат да понижават опциите за аборт и даже да ги разгласят за противозаконни. 

Вотът в най-висшата правосъдна инстанция в Съединените щати бе 6 на 3 в интерес на опазване действието на рестриктивен закон в Мисисипи, само че консервативното болшинство предприе и спомагателната стъпка да анулира „Роу против Уейд“. В доводите си болшинството показват, че „Роу против Уейд“ е било неверно през цялото време и че е време тематиката за абортите да се върне в ръцете на щатската власт. 

Това решение бе едно от най-очакваните като напрежението се повиши през предишния месец, когато в общественото пространство се появи чернова, в която болшинството от съдиите обявиха подготвеност да анулират дългогодишния казус. 

Първите мнения от законодателите не закъсняха.

Лидерът на републиканците в Сената Мич Маконъл съобщи, че случилото се е „историческа победа за Конституцията и най-уязвимите в нашето общество“.

В същото време ръководителят на Камарата на представителите демократът Нанси Пелоси разяснява, че републиканските й сътрудници готвят „национална възбрана на абортите“.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР