Върховният съд ще разгледа нови държавни закони, които се опитват да контролират съдържанието на социалните медии

...
Върховният съд ще влезе в дебат за онлайн модериране за
Коментари Харесай

Върховният съд ще влезе в дебат за онлайн модериране за втора поредна година, след като в петък съдиите се съгласиха да решат дали държавите могат по същество да контролират как работят компаниите за социални медии.

Решението да се разгледат законите, приети през 2021 г. от Тексас и Флорида, може да има последици в цялата страна за начина, по който социалните медии – и всички уебсайтове – показват генерирано от потребителите съдържание.

Ако бъдат утвърдени, законите биха могли да отворят вратата за повече щатско законодателство, изискващо платформи като Facebook, YouTube и TikTok да третират съдържанието по специфични начини в рамките на определени юрисдикции – и потенциално да изложат компаниите на повече съдебни дела за модериране на съдържание.

Освен това може да затрудни платформите да премахнат това, което определят като дезинформация, реч на омразата или друг обиден материал.

Въпросните държавни закони разрешават на потребителите да съдят социални медийни платформи по обвинения в политическа цензура. И те ограничават компаниите да свалят или понижават определени видове съдържание, дори когато платформите могат да решат, че нарушава техните условия за обслужване.

Държавни служители твърдят, че законите са необходими, за да защитят свободата на словото на потребителите в онлайн платформите, особено за консерваторите. Но индустриалните търговски групи оспориха законите като нарушение на правата на технологичните компании от Първата поправка.

Федералните апелативни съдилища се разделиха по въпроса. Миналата година 5-ти окръжен апелативен съд на САЩ потвърди закона на Тексас, докато 11-ти окръжен апелативен съд на САЩ блокира закона на Флорида като противоконституционен.

Сега Върховният съд възнамерява да излезе с последната дума.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР