Върховният съд няма да се намеси в спора в Пенсилвания относно достъпа до оборудване за гласуване след изборите през 2020 г.

...
Във вторник Върховният съд отхвърли спешна оферта от републиканските изборни
Коментари Харесай

Във вторник Върховният съд отхвърли спешна оферта от републиканските изборни служители в окръг Пенсилвания за замразяване на санкции, свързани със спор относно оборудването за гласуване и изборите през 2020 г.

Случаят включва действия, предприети от двама от тримата комисари от окръг Фултън, Пенсилвания – Стюарт Улш и Ранди Бънч – които поискаха оборудването за гласуване на Dominion да бъде прегледано от трета страна след изборите през 2020 г. Те твърдяха, че са го направили, за да обмислят дали да продължат да използват машините за гласуване.

Множество външни фирми в крайна сметка получиха неразрешен достъп до системите за гласуване в окръг Фултън след изборите през 2020 г. без разрешение от Изборната комисия, според съдебните документи в специалното главно разследване. Третият окръжен комисар научи само, че на външна фирма е било разрешено да инспектира изборното оборудване, докато не бъде направено, показват съдебни документи.

Специален съветник Джак Смит, вляво, и бивш президент Доналд Тръмп Специалният прокурор Джак Смит, вляво, и бившият президент Доналд Тръмп Ройтерс

Една от фирмите за киберкриминалистика, които изследваха и копираха компоненти на системата за гласуване Dominion на окръг Фултън – Wake TSI – беше наета от Defending the Republic, организация с нестопанска цел, основана от бившия адвокат на Тръмп Сидни Пауъл, според фактура от декември 2020 г. Пауъл има не отговори на искането на CNN за коментар.

Нито една от групите на трети страни, предоставили достъп до системите за гласуване в окръг Фултън, не е била сключена от самия окръг или е имала подходящата акредитация за извършване на такава проверка, според съдебните регистри.

През юли 2021 г., след като научи за инспекцията, секретарят на Британската общност изтъкна, че самата инспекция е компрометирала целостта на оборудването чрез подкопаване на изискванията за веригата за съхранение и ограниченията за достъп, необходими за предотвратяване на манипулации.

Държавният секретар издаде директива, забраняваща на окръжните изборни съвети да предоставят достъп на трети страни, които искат да проучат сертифицирани от държавата системи за гласуване. Директивата предвижда отмяна на финансиране от окръзи, чиито машини са били десертифицирани съгласно директивата, и посочва, че Пенсилвания няма да възстанови никакви разходи за подмяна на оборудване за гласуване, което трябва да бъде изтеглено.

След това комисарите и техните адвокати започнаха съдебни процедури.

По време на производството държавният секретар научи, че окръг Фултън възнамерява да позволи на друго лице, Envoy Sage LLC, да инспектира оборудването. Секретарят поиска и получи защитна заповед от Върховния съд на Пенсилвания, забраняваща такава проверка. През януари 2022 г. Върховният съд на Пенсилвания въведе защитната заповед.

През април 2022 г. комисарите решиха с 2-1 гласа да назначат нов адвокат, който да ги представлява по минали изборни въпроси: Стефани Ламбърт. Двамата комисари, които гласуваха в подкрепа на инсталирането на Ламбърт, бяха Улш и Буш.

Ламбърт, про-Тръмп адвокат с връзки с Пауъл, участва в подобно дело, в което се твърди, че е помогнала за координиране и финансиране на нарушения на системата за гласуване в множество щати – включително Пенсилвания. Ламбърт също е изправена пред криминални обвинения в Мичиган, свързани с участието й в предполагаем заговор за изземване на оборудване за гласуване там. Тя се призна за невинна и отрече да е извършила нарушение.

Месеци след като Върховният съд на Пенсилвания въведе защитната заповед, комисарите позволиха на друга страна – Speckin Forensics – да инспектира оборудването за гласуване без знанието на държавата, според съдебните документи. След приключването на този доклад, окръгът започна да съди Dominion с аргумента, че машините не са подходящи за предназначението и предназначението им.

Когато служители на щата Пенсилвания доведоха делото до вниманието на Върховния съд на Пенсилвания, съдът наложи санкции. Той нареди на служителите на окръга да заплатят адвокатските хонорари и насочи техния адвокат Томас Карол към адвокатската дисциплинарна комисия на Пенсилвания. Съдът също така нареди оборудването за гласуване на Dominion да бъде оставено под стража на неутрален агент.

Комисарите поискаха от Върховния съд на САЩ да замрази тези санкции, докато съдиите обмислят дали да приемат жалбата на комисарите. Съдът отхвърли искането. В разпореждането на съда не са отбелязани несъгласия.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР