Върховният съд на Великобритания отказа на основателя на „Уикилийкс“ Джулиан

...
Върховният съд на Великобритания отказа на основателя на „Уикилийкс“ Джулиан
Коментари Харесай

Екстрадират Джулиан Асанж в САЩ?

Върховният съд на Англия отхвърли на създателя на „ Уикилийкс “ Джулиан Асанж обжалване на екстрадицията му в Съединени американски щати, като в този момент делото ще бъде отнесено до ръководителя на английското министерство на вътрешните работи Прити Пател.

" Случаят в този момент се предава на английския министър на вътрешните работи Прити Пател, с цел да позволи екстрадицията ", написа организацията в Twitter.

На 10 декември 2021 година Върховният съд в Лондон почете апелацията на Съединени американски щати против предходно решение, с което се не разрешава екстрадицията, като съдът удовлетвори гаранциите, които Съединени американски щати бяха дали на английската страна. Изслушването беше лимитирано до това дали арбитър от Централния лондонски углавен съд е сбъркал, като е решил, че Асанж може да се самоубие, в случай че бъде екстрадиран в Съединени американски щати. Съдът почете жалбата на Съединени американски щати и разпореди делото да бъде предадено на магистратския съд в Уестминстър с напътствие окръжният арбитър да съобщи делото на държавен министър, който да реши дали Асанж би трябвало да бъде екстрадиран в Съединени американски щати. В края на декември Асандж подаде молба за обжалване на решението.

Вашингтон желае да изправи създателя на „ Уикилийкс “ пред съда по отношение на публикуването на 500 000 секретни военни досиета, свързани с водените от Съединени американски щати войни в Ирак и Афганистан. Асанж, упрекнат в Швеция през 2010 година в полов тормоз и обезчестяване, се укрива от юни 2012 година в еквадорското посолство в Лондон, страхувайки се от изгонване.

Сутринта на 11 април 2019 година той е арестуван по искане на Съединени американски щати. Изслушванията за екстрадиция започнаха на 2 май 2019 година Скоро по-късно американските управляващи оповестиха, че са повдигнали нови обвинявания против Асанж за 17 случая на нарушение на Закона за шпионажа и разкриването на класифицирана информация. Дългогодишният случай се трансформира в идея за свободата на медиите, като поддръжниците на Асанж упрекват Вашингтон, че се пробва да запуши устата на репортерите, които отразяват законни опасения за сигурността. Ако бъде екстрадиран в Съединени американски щати, Асанж е застрашен от до 175 години затвор.

Годеницата на Асанж, Стела Морис, някогашен член на правния му екип, разгласи през уикенда, че двойката ще подписа брак на 23 март. Преди това управляващите на Обединеното кралство дадоха позволение на двойката да подписа брак в пандиза Белмарш.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР