Върховният съд на Швеция отхвърли искания на Турция за екстрадиция

...
Върховният съд на Швеция отхвърли искания на Турция за екстрадиция
Коментари Харесай

Върховният съд на Швеция отказа на Турция да екстрадира двама терористи

Върховният съд на Швеция отхвърли претенции на Турция за екстрадиция на двама търсени от нея мъже, оповестява " Асошиейтед прес ".

Доводът на съда е, че в скандинавската страна действието, в което са упрекнати, не се смята за закононарушение, написа.

Мъжете, които са бежанци в Швеция, само че чиято идентичност не се прецизира, не могат да бъдат изпратени в Турция, защото " условието за двойна наказуемост не е изпълнено ", се показва в мнението на правосъдната институция.

Турция твърди, че двамата мъже са се включили към придвижването на избягалия в Съединените щати мюсюлмански свещеник Фетхуллах Гюлен " посредством евакуиране и потребление на мобилно приложение, което се употребява от членовете на придвижването ".

Съдът прибавя, че двамата мъже рискуват да бъдат подложени на гонене, в случай че бъдат екстрадирани. Те имат статут на бежанци в Швеция.

В понеделник Турция отдръпна възраженията си против присъединението на Швеция към НАТО след година на блокиране на кандидатурата ѝ.

Решението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган е забележителна стъпка към участието на Стокхолм.

Швеция и Финландия публично аплайваха дружно за присъединение към Алианса през май предходната година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, провокирано от войната на Русия против Украйна, която стартира на 24 февруари 2022 година Финландия стана член на Алианса през април, само че процедурата бе забавена за Швеция.

Всяко решение за разширение на НАТО изисква единомислещото утвърждение от всички членове на Алианса.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР