Върховният съд на САЩ възстанови частично действието на предизвикалия спорове

...
Върховният съд на САЩ възстанови частично действието на предизвикалия спорове
Коментари Харесай

Върховният съд на САЩ остави частично забраната на Тръмп за влизане на граждани от 6 държави

Върховният съд на Съединени американски щати възвърне отчасти действието на провокиралия разногласия декрет на президента Доналд Тръмп, с който бе неразрешено влизането в Съединени американски щати на хора от шест най-вече мюсюлмански страни, съобщи Българска телеграфна агенция.

Съдът ще вземе решение през октомври за законността на възбраната за визити, която визира жители на Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен. Дотогава ще се ползват елементи от признатия на 6 март декрет. Решението на съда е победа за президента, отбелязва организация " Ройтерс ".

Забраната за визити на Съединени американски щати ще се ползва във връзка с жителите на шестте страни, в случай че те нямат действителни връзки с човек или организация, намиращи се в Съединени американски щати. Съдът ще позволи да влезе в действие и 120-дневната възбрана за приемане на бежанци, която ще се ползва при същите условия.

Трима от консервативните съдии обявиха, че биха разрешили президентския декрет да се ползва напълно. Сред създалите сходно изказване беше Нийл Горсъч, назначен от Тръмп. Асошейтед прес напомня, че предходната седмица президентът на Съединени американски щати съобщи, че указът ще почне да се ползва 72 часа, откакто съдът позволи.

Самият Доналд Тръмп приветства днешното решение, като съобщи, че това е

победа за националната сигурност на Съединени американски щати.

" Като президент не мога да разреша в нашата страна да влизат хора, които ни желаят злото ", съобщи Тръмп в официално съобщение, оповестено от Белия дом. " Решението, взето с единогласие от Върховния съд, е чиста победа за нашата национална сигурност ", добави той, " Днешното решение ми разрешава да употребявам значим инструмент за отбрана на Родината. "

Според държавното управление на Тръмп възбраната е нужна, с цел да се извърши преразглеждане на процедурите за издаване на визи на жители на Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен. Този развой ще завърши преди 2 октомври - първия ден, когато Върховният съд може да организира съвещание за законността й.

Две апелативни съдилища в Съединени американски щати поддържаха решението за прекъсване на използването на възбраната, до момента в който се реши дали тя съставлява дискриминация на религиозна основа. Администрацията на Тръмп апелира решението пред Върховния съд.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Президентът Тръмп (440)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР