Върховният съд на САЩ отмени позитивната дискриминация в приема на

...
Върховният съд на САЩ отмени позитивната дискриминация в приема на
Коментари Харесай

Върховният съд на САЩ отмени позитивната дискриминация на расов признак при приема в университет

Върховният съд на Съединени американски щати анулира позитивната дискриминация в приема на студенти в университетите и принуди висшите образователни заведения да потърсят други способи за обезпечаване на расово разнообразие на учащите в тях, съобщи Асошиейтед прес. Байдън изрази " изрично противоречие " с решението на Върховния съд.

Решението беше взето по дело, заведено от неправителствена организация на име „ Студенти за обективен банкет “ (Students for Fair Admissions) против най-старото надлежно частно и държавно образователно заведение в Съединени американски щати Харвард и Универистета на Северна Каролина поради политиката им на банкет на студенти.

Консервативното болшинство в съда анулира проектите им за банкет, с което на процедура беше комплициран завършек на одобрената от дълги години процедура на положителна дискриминация на породист симптом в американското висше обучение.

Председателят на съда Джон Робъртс уточни в претекстовете си да поддържа решението, че университетите прекомерно дълго „ неправилно са считали, че най-определящото за идентичността на даден човек не са провокациите, през които е минал, или уменията и опита, които е натрупал, а цветът на кожата. Нашата конституционна история не толерира сходен избор. “

Съдия Соня Сотомайор застъпи обраното мнение, че с решението „ се поставя завършек на десетилетна процедура и исторически напредък “.

„ Това е същинска покруса за всички нас “, разяснява гласувалата също срещу решението Кетанджи Браун Джаксън - първата чернокожа съдийка във Върховния съд на Съединени американски щати.

За последните 20 години Върховният съд на Съединени американски щати два пъти е потвърждавал позитивната расова дискриминация при приема на студенти в университетите. Последният път, когато направи това беше наскоро, е през 2016 година

Но това беше, преди към състава на конституционните съдии да се причислят трима съдии, назначени от някогашния президент Доналд Тръмп, посредством което консерваторите измежду съдиите станаха болшинство (шест на трима). На дебатите по въпроса в края на октомври и шестимата консервативни съдии показаха подозрение в основателността на практиката, която е одобрена с решения на Върховния съд, датиращи още от 1978 година

Съдилища на по-долна инстанция също утвърдиха стратегиите на Университета на Северна Каролина и Харвард, с което отхвърлиха изказванията, че двете висши образователни заведения дискриминират белите кандидат-студенти, както и тези от азиатско-американски генезис.

Бившият президент Тръмп приветства решението на Върховния съд и го дефинира като „ огромен ден за Америка “, съобщи Ройтерс.

По думите на някогашния президент, който се бори за президентската номинация на Републиканската партия за изборите през 2024 година, решението е залог за това, че Съединени американски щати ще запазят конкурентноспособността си по отношение на останалия свят.

„ Това е огромен ден за Америка. Хората, които имат изключителни умения и качества, както и всичко належащо за триумф в живота, най-сетне са възнаградени. Това е решението, което всички чакаха и за което всички се надяваха, а резултатът е прелестен “, уточни Тръмп.

По-късно през днешния ден се чака отношение по въпроса да вземе и президентът демократ Джо Байдън.

Решението на Върховния съд е сериозен удар по практиката на позитивната дискриминация, която постоянно се използваше за увеличение на броя на студентите в университетите от чернокожото, латиноамериканското и други малцинства, които са по-слабо показани в американските университети, отбелязва Ройтерс.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че " изрично, изрично " не е склонен с решението на Върховния съд на страната да анулира потреблението на позитивна дискриминация при приема на студенти в колежите, като съобщи, че съдиите са се отказали от " десетилетна правосъдна процедура ". Държавният глава акцентира, че в Америка продължава да съществува дискриминация на расова основа, отбелязва Асошиейтед прес.

Той също по този начин прикани колежите да не оставят днешното решение " да бъде последната дума ".

" Те не би трябвало да се отхвърлят от уговорката си да обезпечат студентски колективи с разнороден генезис и опит, които да отразяват цяла Америка ", съобщи Байдън от Белия дом, като прикани колежите да правят оценка " преодоляните компликации ", пред които са били изправени претендентите.

По-рано през днешния ден Харвардският университет съобщи, че ще се съобрази с решението на Върховния съд на Съединени американски щати, с което бяха анулирани стратегиите му за банкет на студенти, съобразени с расовата принадлежност, по метод, който ще резервира полезностите му за многообразие и благоприятни условия във висшето обучение, заяви Ройтерс. " През идващите седмици и месеци, като използваме гения и опита на нашата общественост, ще определим по какъв начин да запазим нашите полезности, в сходство с новото решение на съда ", добави елитното образователно заведение.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР