Върховният съд на Русия отне лиценза на уебсайта на Новая

...
Върховният съд на Русия отне лиценза на уебсайта на Новая
Коментари Харесай

Върховният съд на Русия отне лиценза на уебсайта на Новая газета

Върховният съд на Русия лиши лиценза на уеб страницата на Новая газета , една от последните самостоятелни медии в страната. Решението на съда от 15 септември беше направено по искане на държавния медиен регулатор Роскомнадзор.

Той упреква вестника, че не е маркирал материалите си като готови от медия, включена в регистъра на задграничните сътрудници на Министерството на правораздаването в Русия.

Миналата седмица и на печатните вестник и списание на Новая газета.

Новая газета е без значение издание, основано през 1993 година, което се управлява от европейски стандарти в журналистическата работа. Главният редактор Дмитрий Муратов получи Нобеловата премия за мир през 2021 година

Изданието беше учредено частично с пари от някогашния руски водач Михаил Горбачов и беше едно от най-уважаваните издания в постсъветска Русия от 1993 година насам.

Вестникът беше заставен да затвори на 28 март 2022 година , откакто беше издържал да излиза повече от месец в изискванията на военна цензура, наложена след експанзията в Украйна.

В изтеклите 29 години Новая газета разгласява следствия на водещи публицисти, някои от които са убити. Сред тях на Юрий Шчекочихин и Анна Политковская.

Главният редактор Дмитрий Муратов продължава да живее в Москва, макар риска от арест или различен тип гонене от страна на управляващите. В събота той оглави траурното шествие за погребението на Михаил Горбачов, като носеше портрета му пред ковчега с тялото на руския водач.

Част от публицистите на Новая газета напуснаха Русия и започнаха да издават електронно издание на име Новая газета. Европа. от Латвия. Роскомнадзор блокира този уеб страница и в Русия.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео   please wait

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР