Върховният съд на Нидерландия отмени предишно решение за иск от

...
Върховният съд на Нидерландия отмени предишно решение за иск от
Коментари Харесай

Съд в Хага не одобри иск срещу Русия за $50 млрд. заради ЮКОС, сагата продължава

Върховният съд на Нидерландия анулира предходно решение за иск от 50 милиарда $ против Русия, подаден от някогашни акционери на тогавашния петролен колос ЮКОС на Михаил Ходорковски. През 2014 година трибунал утвърди желаното обезщетение от гибралтарската компания GML, представляваща ползите на някогашните мажоритарни акционери, плюс насъбраните лихви от към 10 милиарда $ към оня миг.

Сега делото се връща на по-долна инстанция за наново разглеждане в апелативен съд.

Русия апелира арбитражното решение, само че предходната година то бе доказано от Апелативния съд в Хага. Именно против това решение Москва подаде касационна тъжба, която отчасти е утвърдена. В известието се споделя, че съдът е подкрепил един от причините на Москва, а останалите е отклонил, в това число оспорването на това, че казусът с ЮКОС е в пълномощията на арбитражния съд в Хага.

Обжалването от съветска страна твърдеше, че Апелативният съд погрешно е пренебрегнал аргумента на Русия, че акционерите на ЮКОС евентуално са направили машинация в арбитражната процедура и не се е произнесъл всъщност по този въпрос. Сега Върховният съд на Нидерландия преценя, че присъдата не може да остане в действие и връща случая за ново разглеждане по съответния въпрос в съда в Амстердам.

В продължение на 10 години до 2005 година ЮКОС бе една от десетте най-големи компании на Русия, само че през 2003 година ръководителят ѝ бе арустеван, а през 2007 година бе оповестена в неплатежоспособност при условия, по които се спори и до през днешния ден. Според критици на режима на Влаимир Путин управлението ѝ е било преследвано, в това число поради финансирането от Ходорковски на цивилен придвижвания, а компанията е раздробена и продадена доста по-евтино на доближени до съветския президент. Ходорковски лежа съвсем 10 години в пандиза.

Процедурите в Арбитражния съд в Амстердам започнаха още през 2005 година от името на фирмите Hulley Enterprises, Yukos Universal и Veteran Petroleum, които съгласно съветската страна съставляват ползите на направлявали 70% от акциите на ЮКОС, в това число Леонид Невзлин, Михаил Брудно и Владимир Дубов. Девет години по-късно този съд постанови, че съветската страна нелегално е експроприирала петролния колос.

 Михаил Ходорковски
© Reuters

Михаил Ходорковски

Москва твърди, че те са скрили значима информация за това по какъв начин са овладели контрола над ЮКОС през 90те години и че нямат съображение да се базират на член от Договора за енергийна харта за отбрана на задгранични вложители, защото става дума за кухи офшорни компании, които от самото начало са били в ръцете на съветски физически лица и те нищо не са влагали в съветската стопанска система, а единствено за изнасяли средства от нея. Русия подписва този контракт през 1994 година, приема краткотрайно действието му, само че по този начин и не го ратифицира заради противоречие в Държавната Дума и през 2009 година публично го напуща.

През 2020 година и 2021 година съдилища в Съединени американски щати и Англия постановиха, че ищците против Русия не могат да претендират за блокиране на съветски държавни активи като обезщетение, до момента в който не се произнесе Върховният съд на Нидерландия.

Днешното решение съвсем несъмнено значи още години наред правосъдни разногласия за едно от най-големите компенсации, търсени в корпоративния свят.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР