Върховният съд на Израел съобщи, че всички 15 съдии от

...
Върховният съд на Израел съобщи, че всички 15 съдии от
Коментари Харесай

Върховният съд на Израел ще разгледа подписки срещу спорната съдебна реформа

Върховният съд на Израел заяви, че всички 15 съдии от състава му ще взе участие в разглеждането на подписки против противоречивата правосъдна промяна, препоръчана от националистическото държавно управление на министър-председателя Бенямин Нетаняху като част от промяната на правосъдната система, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на Ройтерс.

Върховният съд се съгласи по-специално да прегледа на 12 септември петиции за анулация на признатия предходната седмица законопроект, който лимитира пълномощията му да анулира държавни и министерски решения, а това крие предпоставки предпоставки за конфликт сред ръководещите и висшите съдии, който да се състои на полето на конституцията. Говорител на съда посочи, че за пръв път в историята на Израел съвещанието ще се организира в уголемен състав и в него ще взе участие целият съдийски състав на Върховния съд.

Промените в правосъдната система, подхванати от Нетаняху и неговото държавно управление, провокираха невиждана рецесия в Израел. Те доведоха до надълбоко разделяне в обществото, засегнаха стопанската система и провокираха безпокойствие на Запад. Поляризацията доближи и редиците на армията, където доброволци от запаса обявиха, че няма да се явят на работа, а някогашни високопоставени военни предизвестиха, че готовността на Израел за война може да бъде застрашена. 

Министърът на защитата Йоав Галант съобщи пред парламентарната комисия по външни работи и защита, че армията резервира боеспособността си макар все по-разсрастващите се митинги, само че добави, че не са изключени негативни последствия за армията в дълготраен проект. Коалицията на Нетаняху, която управлява 64 от 120-те места в Кнесета, твърди, че правосъдните промени са нужни, с цел да се ограничи несъразмерното съгласно нея въздействие на Върховния съд върху политиката.

Критици настояват, че измененията ще отстранен ефикасния надзор върху пълномощията на изпълнителната власт и може да доведат до корист с власт. Сред вносителите на петицията са Израелската асоциацията на юристите, както и неправителствена организация, която съобщи, че поправката от предходната седмица " фундаментално трансформира структурата на израелската парламентарна народна власт и характера на държавното управление ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР