Върховният съд на Испания издаде международна заповед за арест на

...
Върховният съд на Испания издаде международна заповед за арест на
Коментари Харесай

Испания издаде международна заповед за арест на Пучдемон и още петима негови съратници

Върховният съд на Испания издаде интернационална заповед за арест на избягалия в Белгия някогашен каталунски водач Карлес Пучдемон и няколко негови съратници, заяви вестник Pais.
Върховният съд по-рано разгласи обвиняването против тях - присъединяване в „ сепаратистки развой “ и подстрекаване към протест. Издадени са общо 6 заповеди. Освен в Белгия, укриващите се последователи на независимостта на Каталуния се намират в Шотландия и Швейцария.
По-рано през днешния ден (23 март) съдът постанови арест на петима районни политици, в това число на претендента за министър председател на провинцията Жорди Турул.
Съдията задържа някогашния ръководител на каталунския парламент Карме Форкадел и трима някогашни районни министри дружно с Турул, който към този момент няма да може да участва на дебата, плануван в събота, по неговото номиниране да управлява района, написа още AFP, представена от БГНЕС.
Съдията реши, че съществува риск петимата да избягат, откакто Марта Ровира стана последната към този момент водеща фигура от искащите самостоятелност, която избяга в чужбина, с цел да се измъкне от обвиняванията.
От Върховния съд обявиха по-рано в петък, че общо 13 каталунски сепаратисти ще бъдат разследвани, в това число и Пучдемон. Последните арестувания може да провокират напрежение в Каталуния, където придвижванията за самостоятелност приканиха поддръжниците си на митинг.
Каталуния остава под директното ръководство на Мадрид, наложена след оповестяването на независимостта на района през октомври.
Каталунските водачи ще бъдат разследвани за „ протест “. Ако бъдат приети за отговорни ги заплашват присъди до 30 години затвор. Съдията Пабло Ларена упрекна сваления президент на Каталуния Карлес Пучдемон в организирането на референдума за самостоятелност на Каталуния през октомври предходната година макар възбраната от Мадрид заради „ сериозен риск от произшествия с принуждение “.
Марта Ровира не обърна внимание на призовката и вместо да се яви в съда съобщи, че „ избира пътя на изгнанието “. В изказването по случая, публикувано от нейната партия, не се прецизира къде има намерение да отиде Ровира. Тя става седма измежду сепаратистките каталунски водачи, потърсили леговище в чужбина.
Снимка : Архив
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР