Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси Федерика Могерини

...
Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси Федерика Могерини
Коментари Харесай

Европейският съюз подкрепи Махмуд Абас

Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси Федерика Могерини увери на среща в Брюксел палестинския водач Махмуд Абас, че Европейски Съюз поддържа неговите упоритости Източен Ерусалим да стане столица на бъдещата палестинска страна, заяви „ Ройтерс “.

Абас прикани 28-те страни от Европейски Съюз да признаят неотложно страната Палестина. Той увери, че това няма да попречи на договарянията с Израел за намиране на спокойно решение за спора.

„ Ние считаме Европейския съюз за същински сътрудник и другар и по тази причина призоваваме страните членки да признаят бързо страната Палестина ", съобщи палестинският президент. Абас сподели, че в случай че Европейски Съюз признае страната Палестина, ще вдъхне на палестинците вяра за мир.

Могерини съобщи, че единствено спазването на правилото две страни със столица в Ерусалим ще разреши намирането на решение на близкоизточния спор, до което може да се стигне посредством директни договаряния. Напрежението в района се усили, откакто американският президент Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел. Американците оповестиха, че ще реалокират американското посолство от Тел Авив в Ерусалим.

Българският министър на външните работи Екатерина Захариева взе участие в първото за годината съвещание на Съвет „ Външни работи “ в Брюксел. Водеща тематика в дневния ред на първите дипломати на 28-те бе Близкоизточният кротичък развой и ролята на Европейски Съюз в поддръжка на възобновяването му. „ Смятаме, че е извънредно значимо Европейски Съюз да има обединен метод по отношение на Близкоизточния кротичък развой - акцентира министър Захариева по време на разискването. - Европейски Съюз следва да играе дейна роля, в това число и в процеса на вътрешнопалестинското помиряване.”
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР