Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп

...
Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп
Коментари Харесай

Борел: Израел нарушава международното право

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел упрекна израелското държавно управление, че нарушава интернационалното право с налагането на цялостна обсада на Газа в отговор на нападението на палестинската военна формация " Хамас " против Израел, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

След изключителна среща на външните министри на Европейски Съюз за разискване на последствията от нападението, Борел също по този начин съобщи, че " преобладаващото болшинство " от външните министри на Европейски Съюз поддържа продължаването на изплащанията на помощи за Палестинската автономност, която ръководи Западния бряг.

Борел направи изказването си ден откакто еврокомисарят Оливер Вархей съобщи, че всички помощи за развиване на палестинците на Европейски Съюз са били замразени. Европейската комисия същата вечер огласи свое известие, с което опроверга Вархей и сподели, че той е показал самодейност.

Борел беше поканил израелския и палестинския министри на външните работи да вземат участие посредством видеоконференция в срещата в град Маскат, Оман. Израелският външен министър Ели Коен обаче не поискал да взе участие, като схванал, че ще бъде изслушан и министърът на Палестинската автономност Рияд Ал Малики. В крайна сметка нито една от двете страни не взела участие в срещата, оповестиха публични представители.

Борел повтори, че Европейски Съюз осъжда нападенията от страна на " Хамас ", при които починаха повече от 1200 израелци, множеството от които цивилни жители. Но той съобщи, че отговорът на Израел – който по информация от локални публични представители до момента е умъртвил минимум 770 локални поданици на Газа - би трябвало да бъде в сходство с интернационалното филантропично право и решението за налагане на цялостна обсада на Газа опонира на този стандарт.

" Израел има право да се защитава, само че това би трябвало да се прави в сходство с интернационалното право, филантропичното право, а някои решения са в несъгласие с интернационалното право ", сподели ръководителят на европейската дипломация след срещата.

Борел загатна, че Организация на обединените нации е декларирала че " спирането на водоснабдяването, спирането на електроснабдяването, спирането на доставките на храна за най-вече цивилни хора е в прорез с интернационалното право ".

Израел разкритикува изказването на Организация на обединените нации, като упрекна ръководителя на органа по правата на индивида на организацията, че не е осъдил " Хамас " като терористи.

Борел акцентира, че Европейски Съюз не си сътрудничи с " Хамас ", която ръководи Газа и която Европейски Съюз класифицира като терористична организация. Но той съобщи, че е жизненоважно блокът да продължи да дава помощ за подкрепяне на палестинските цивилни жители посредством Палестинската автономност.

" Колективно наказване, наложено против всички палестинци, би било незаслужено и непродуктивно ", добави той.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР