Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп

...
Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп
Коментари Харесай

Жозеп Борел: ЕС няма да толерира атаки срещу мисията си в Косово

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че Европейският съюз няма да толерира офанзиви против задачата си в Косово и прикани за унищожаване на барикадите в Северно Косово, предадоха международните новинарски организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Европейски Съюз няма да толерира нападенията против задачата ЕУЛЕКС в Косово или потреблението на принуждение и незаконни дейности в северната част на страната. Барикадите би трябвало да бъдат отстранени неотложно от групите на косовските сърби, написа Борел в Туитър.

Мисията на Европейския съюз за господство на закона, известна като ЕУЛЕКС (EULEX), заяви, че през миналата нощ по разследващ патрул на ЕУЛЕКС е била хвърлена зашеметяваща граната, която не е предизвикала пострадвания или материални вреди.

ЕУЛЕКС разполага със 134 полски, италиански и литовски служители на реда, ситуирани в северната част на Косово. От задачата приканиха виновните лица да се въздържат от повече провокативни дейности и настояха косовските институции да изправят пред съда нарушителите.

Жозеп Борел съобщи, че ЕУЛЕКС ще продължи да координира дейностите си с косовските управляващи и с задачата на НАТО КейФОР.

" Трябва да се възвърне спокойствието. ЕУЛЕКС ще продължи да координира дейностите си с косовските управляващи и КейФОР. Всички участници би трябвало да заобикалят ескалация ", добави той.

 

Припомняме, че в последните 24 часа напрежението в Северно Косово отнова набъбна. Сръбският президент Александър Вучич упрекна управляващите в Прищина и задачата на Европейски Съюз за ескалацията на напрежението и насочи искане до командващия силите на НАТО в Косово за разполагане на сръбски полицейски и военни чиновници на територията на някогашната сръбска провинция.

Причината за напрежението беше задържането на някогашния косовски служител на реда от сръбски генезис Деян Пантич. Той е бил задържан за хипотетично нахлуване против офис на изборната комисия, против служители на реда и против чиновници на комисията, обявиха от полицията в Прищина.

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР