Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп

...
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп
Коментари Харесай

Борел отива в Скопие, но няма да говори с Лавров

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че ще пътува до Скопие за срещата на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), само че няма да беседва с съветския външен министър Сергей Лавров.

Борел изясни на конференция с украинския външен министър Дмитро Кулеба в Брюксел, че не би желал мястото на Европейски Съюз на срещата на ОССЕ да остане празно. Той разясни, че ще взе участие в формалната вечеря, само че ще се наложи бързо да се върне по-късно поради други срещи в Брюксел.

Върховният представител заяви, че е завършила главната работа по новите наказания против Русия поради войната в Украйна и изрази вяра съответното решение да бъде признато през декември. Не виждам признаци на отмалялост в Европейски Съюз от войната в Украйна, всеки е угрижен и признава триумфите на украинците. Не можем да си позволим да бъдем изтощени, разяснява той. Борел уточни, че общата помощ на Европейски Съюз за Украйна към този момент доближава 27 милиарда евро.

По неговите думи съветският президент Владимир Путин ще употребява зимата, с цел да продължи да тероризира украинското население и да поврежда енергийната мрежа. Русия се пробва да употребява нещастието в Газа, с цел да аргументи спомагателни опустошения и страдалчество в Украйна и се надява, че вниманието на света е отклонено от друга покруса, съобщи Борел. Исках да уверя Дмитро Кулеба, че спорът в Близкия изток не ни отдалечава от желанието ни да поддържаме Украйна, заключи висшият представител, представен от Българска телеграфна агенция.

Кулеба означи, че към момента няма решение за потребление на запорираното в Европейски Съюз съветско имущество за възобновяване на неговата страна. Той изрази вяра на идното в средата на декември съвещание на Европейския съвет да бъде последвана рекомендацията на Европейската комисия за начало на присъединителните договаряния с Украйна.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР