Върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк

...
Върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк
Коментари Харесай

ООН: Ужасните събития в Газа от последните дни са непонятни

Върховният комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида Фолкер Тюрк приказва пред публицисти в иракската столица Багдад, 9 август 2023 година Снимка: АП/Hadi Mizban

Ужасните събития, разиграли се в линията Газа през последните 48 часа, са неразбираеми, съобщи вчера върховният комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида Фолкер Тюрк, представен от Франс прес. " Убийството на толкоз доста хора в учебни заведения, превърнати в убежища, бягството на стотици хора от болничното заведение " Аш Шифа ", с цел да спасят живота си, до момента в който на този декор хиляди хора не престават да бъдат разселвани в Южна Газа, всичко това са дейности, които са в прорез с обикновената протекция, която мирните жители би трябвало да получат съгласно интернационалното право ", акцентира той в прессъобщение.

Същевременно Световната здравна организация (СЗО) се пробва да изтегля и последните останали пациенти в " Аш Шифа " - най-голямото лечебно заведение в Газа, което съгласно СЗО се е трансформирало в " зона на гибелта ".

Вчера палестинското ислямистко придвижване " Хамас " съобщи, че при израелски удари по бежанския лагер " Джабалия " в северната част на линията Газа, който се ръководи от Организация на обединените нации, са починали 80 души, в това число минимум 50 индивида в учебно заведение, в което са настанени разселени деца.

Тюрк дефинира фрагментите като тези от следствията от израелски въздушен удар по учебното заведение " Ал Фахура ", ръководено от Организация на обединените нации в бежанския лагер " Джабалия ", като " ужасни " и " показващи ясно огромен брой тежко ранени и починали дами, деца и мъже ". Според Тюрк за последните 48 часа са били атакувани още най-малко три учебни заведения, в които са настанени разселени хора. " Изключително тежко е да гледаш болката, ужаса и страха по лицата на децата, дамите и мъжете ", посочи той.

Конфликтът беше провокиран от нападението на " Хамас " на израелска земя на 7 октомври, чийто мащаб е без казус в историята на Израел. Според управляващите при него са били убити 1200 души, голямата част от които мирни жители.

В отговор Израел се зарече " да унищожи " ислямисткото придвижване, подлагайки дребния палестински анклав на безсърдечен обстрел, а на 27 октомври Израел предприе там и сухопътна интервенция, отбелязва Франс прес.

 

Разрушения в град Хан Юнис, в южната част на линията Газа, след израелски въздушен удар през вчерашния ден. Снимка: АП

Над 13 хиляди души са били убити при израелски удари в линията Газа от 7 октомври - деня, когато " Хамас " атакува Израел - по последни данни на следените от ислямисткото придвижване управляващи в палестинската територия, съобщи Франс прес. Сред починалите са повече от 5500 деца и 3500 дами. Броят на ранените е 30 хиляди. Тези данни не са тествани по самостоятелен път.

Министерството на здравеопазването в палестинската територия в това време заяви, че 41 души от едно семейство са били убити при израелски въздушен удар в град Газа тази заран, съобщи още Агенция Франс Прес. Тази информация не е тествана по самостоятелен път.

Според следените от " Хамас " управляващи 41 души от семейство Малка са били убити в квартал Зейтун. Журналист от Агенция Франс Прес удостовери, че тази заран в региона е имало яростни сражения и израелската войска е нанесла въздушни удари.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР