Върховният касационен съд публикува мотивите за присъдата на Кристиан Николов,

...
Върховният касационен съд публикува мотивите за присъдата на Кристиан Николов,
Коментари Харесай

ВКС публикува мотивите за присъдата на Кристиан Николов – осъзнавал е действията си

Върховният касационен съд разгласява претекстовете за присъдата на Кристиан Николов, който блъсна и умъртви с джипа си журналиста Милен Цветков. Миналата седмица съдът дефинитивно дефинира 9 години затвор за Николов и 10 години отнемане от правото да кара.

Върховните съдии обаче промениха присъдата и признаха Кристиан Николов за отговорен в изискванията на възможен предумисъл. Според юриста на фамилията на Милен Цветков, това е пробив в правосъдната процедура в последните три десетилетия.

Въпреки, че е допускал настъпването на последствията Кристиан Николов не е подхванал никакви дейности за предотвратяването им.

В претекстовете си Върховен касационен съд показва, че от интелектуална страна подсъдимият е съзнавал общественоопасния темперамент на действието заради липса на ментални предпоставки, които да сочат обратното; предвиждал е настъпването на общественоопасните последствия заради метода, по който е осъществил ръководството на колата, с съответните характерности на пътната конюнктура в процесния миг, при блестящо нарушаване на пътните правила с транспортно средство, което единствено по себе си е смъртоносна мощ.

От волева страна е допускал настъпването на противоправния резултат заради неналичието на каквито и да са позитивни фактори, които да му дават обоснована убеденост, че произшествието може да бъде избегнато. Въз основа на по този начин изложеното е изработен извод за съществуването на възможен предумисъл при осъществяване на незаконното действие.

С приспадането на излежаното до момента, на Николов му остават към 6 години и половина зад решетките.

Цялото решение 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР