Върховният касационен съд постанови Районният съд в Пловдив да разгледа

...
Върховният касационен съд постанови Районният съд в Пловдив да разгледа
Коментари Харесай

ВКС постанови делото Дебора да се гледа от Районния съд в Пловдив

Върховният касационен съд постанови Районният съд в Пловдив да прегледа делото против Георги Георгиев, упрекнат за нанасянето на рани с макетен нож на Дебора Михайлова от Стара Загора и отправяне на закани за ликвидиране, заяви Българска национална телевизия С позоваване на Върховен касационен съд. Решението е на тричленен състав на съда и определението е дефинитивно. Преди дни всички съдии от Стара Загора си направиха отказ от делото " Дебора ".

С определение на ръководителя на Районен съд–Стара Загора от 09.01.2024 година производството е прекъснато заради неспособност на съда да образува състав и делото е изпратено на Върховния касационен съд за установяване на различен идентичен по степен съд, който да го прегледа.

Всички съдии от Стара Загора си направиха отказ от делото " Дебора "

Съдебният състав на Върховен касационен съд приема, че са налице предпоставките по член 43, т. 3 от Наказателно-процесуален кодекс за установяване на различен еднакъв по степен съд, който да прегледа делото. В претекстовете се показва, че производството на Районен съд – Стара Загора е формирано по импортиран против Георги Георгиев обвинителен акт за закононарушения по член 144, алинея 3 вр. алинея 1 вр. член 26, алинея 1 от Наказателен кодекс, по член 143, алинея 1 от Наказателен кодекс и по член 131, алинея 1, т. 5 и т. 9 вр. член 129, алинея 2 вр. алинея 1 от Наказателен кодекс.

" Настоящият състав, като съобрази, че страните имат право на разглеждане на делото от самостоятелен и неутрален съд, одобри, че е налице нужда от смяна на подсъдността. Делото следва да се прегледа от Районен съд-Пловдив, който освен е териториално покрай Районен съд–Стара Загора, само че и се намира в различен правосъден регион. Наред с това, смяната в подсъдността и изпращането на делото за разглеждане от Районен съд – Пловдив няма да докара до голословно завишаване на разноските и няма да препятства достъпа на страните, очевидците и специалистите до присъединяване в производството. " - показват от Върховен касационен съд.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР