Върховният административен съд (ВАС) реши, че Министерството на младежта и

...
Върховният административен съд (ВАС) реши, че Министерството на младежта и
Коментари Харесай

Съдът обяви за незаконна заповедта на Кралев за спиране на парите на бившата федерация по шах

Върховният административен съд (ВАС) реши, че Министерството на младежта и спорта (ММС) непозволено е спряло финансирането на останалата без лиценз Българска федерация по шах (БФШ) по време на ръководството ѝ от Силвио Данаилов през 2016 година

Съдът се произнесе в интерес на БФШ на първа инстанция, само че по-късно ММС апелира. Сегашното решение на Върховен административен съд е дефинитивно.

През март 2016 година министърът на младежта и спорта Красен Кралев спря финансирането на федерацията поради незаконосъобразно и нецелесъобразно разходване на 381 386.86 лв.. Проблемът е в това, че е спряно напълно финансирането, до момента в който наредбата гласи, че е трябвало да бъде спряно по съответен контракт или действия по него, се споделя в решението на съда.

" В претекстовете на правосъдните решения се приема за несъмнено, че вследствие на осъществена инспекция е открито незаконосъобразно и нецелесъобразно консумиране от страна на БФШ на предоставени ѝ от ММС финансови средства в размер на 381 386.86 лв., както и че сред ММС и БФШ е подписано съглашение, с което БФШ се е задължила да заплати на ММС посочената сума, както и лихвата върху нея (в общ размер на 476 105.51 лева), което от своя страна е признание на дължимата сума ", разясниха от министерството на спорта пред " Дневник ".

Потърсен от " Дневник ", Данаилов не отговори на позвъняването.

 Съдът разгласи за противозаконна заповедта на Кралев за прекъсване на парите на някогашната федерация по шах
© Велко Ангелов

Миналия август БФШ остана без лиценз. През декември новосъздадената " Българска федерация по шахмат 1928 " получи лиценз от ММС.

От министерството на спорта показват, че решението на съда не е в несъгласие с основанията за отхвърли на лиценз на остарялата федерация и не поражда правни последствия, тъй като още през 2016 година ММС е възобновило финансирането на БФШ.

За 2016 година на БФШ са били отпуснати 220 000 лв. по контракт по Програмата за развиване на спорта за високи достижения. През идната година федерацията показва план по същия контракт и ММС предлага да отпусне 175 000 лв., само че договорът не е подписан заради отвод от страна на управлението на БФШ, показват от министерството.

ММС е завело гражданско дело за възобновяване на нецелесъобразно и незаконосъобразно разходваните средства от федерацията.

В разгара на тежката рецесия в българския шах и преди общото заседание в БФШ през август 2017 година Кралев прикани членовете да не освобождават Силвио Данаилов от отговорност. Последната инспекция на ММС откри, че федерацията дължи на ММС възобновяване на надалеч повече средства, като цялостната сума е близо 2.1 млн. лв. за времето от 2011 до 2014 година

През април 2017 година - малко преди завръщането на Кралев като министър за втория си мандат, фондация " Веселин Топалов " сезира прокуратурата против Кралев за " нанесени вреди на страната в размер на 13 млн. лв. във връзка със " сагата " ЦСКА ". Тогава Кралев заподозря БФШ и Данаилов за сигнала и го дефинира за " памфлет ".

Покрай свадите България беше извадена от европейския и международния шах, а гросмайсторите трябваше да се състезават под безпристрастен байрак.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР