Върховният административен съд (ВАС) призна окончателно, че чума в овцефермата

...
Върховният административен съд (ВАС) призна окончателно, че чума в овцефермата
Коментари Харесай

ВАС отсече: В овцефермата на Ана от Болярово не е имало чума

Върховният административен съд (ВАС) призна дефинитивно, че чума в овцефермата на Ана Петрова от Болярово не е имало, откакто земеделският министър проф. Христо Бозуков настоя пред Областната дирекция по сигурност на храните в Ямбол да отдръпна настояването си за анулация на предходното решение на Върховен административен съд.
Още по тематиката
Петчленен състав на Върховен административен съд, II гилдия, приключи правосъдното произвеждане, заяви. Преди година съдът призна правотата на Ана Петрова, която през лятото на 2018 година, когато бяха избити хиляди овце и кози поради изказванията за чума в Странджа, не позволи екипи на БАБХ да умъртвят стадото й. Върховен административен съд анулира заповедта на ОДБХ-Ямбол за заличаването на фермата на Ана и изтребване на всички животни в нея.

" В обсъждания проблем липсват безапелационни доказателства за развиването на заболяването Чума по дребните преживни животни във времето в съответния район и степента на разпространяване, както и за съблюдаване на последователността на ограниченията за надзор на болестта ", бе посочено в претекстовете на Върховен административен съд. След това ОДБХ-Ямбол и БАБХ желаеха анулация на правосъдното решение на Върховен административен съд и беше формирано ново дело.

Нещо повече - съгласно доказателствата по делото, стадото на Ана Петрова е в положително здравословно положение, отглежданите над 200 овце са живи и здрави, в това число посочените " две овце с открити позитивни резултати за съществуване на антиген и на геном на вируса на чума " , стимулира се тричленният състав на Върховен административен съд.

През 2018 година, когато екипи на Българската организация по сигурност на храните евтаназираха овцете и козите в Странджа, Ана и Тодор Петрови от Болярово, дружно с доброволци отхвърлиха да позволен ветеринарите, пристигнали да избият животните във фермата им.

Неколкократните опити за влизане в животновъдния обект бяха несполучливи, а в това време Ана Петрова заведе дело пред Административния съд в Ямбол против дейностите на БАБХ. Тя бе безапелационна, че шест месеца след установените съмнителни проби за чума по дребните преживни животни чума по дребните преживни животни, няма смъртни случаи, а в това време стадото й се е нараснало със 70 агнета.

Междувременно фермата на Ана Петрова бе юридически заличена и бяха издадени няколко заповеди за избиването на животните й . " С такава подготвеност не могат да се избиват 4500 животни и не може България да бъде държана в стрес половин година ", разяснява тогава за Агроновините бранителят на Ана Петрова адв. Владимир Шейтанов.

" Българските управляващи следват политическата линия, заложена от БАБХ, и не съдят по правдивост, не разкриват и не заличават грешките на организацията ", добави адв. Шейтанов.

През последните месеци новото управление на МЗХГ и БАБХ е задействало отдръпване на настояването за анулация на предходното решение на Върховен административен съд, с което правосъдното гонене против Ана Петрова се приключва . " Крайно време беше справедливостта да спечелва! Следващата ни стъпка е да вземем нови лабораторни проби от стадото на Ана Петрова, с които да потвърдим, че животните й са здрави ".

През 2018 година БАБХ заявява пред Световната организация за опазване на здравето на животните OIE за чума по дребните преживни животни в България и евтаназира хиляди овце и кози в Странджа . " Целта ни е Република България да промени статута си пред Световната организация за опазване на здравето на животните OIE на страна, свободна от чума, с цел да падне възбраната за експорт на живи животни ", разяснява за Агроновините министър Христо Бозуков.

На въпрос дали стопаните на над 4500 овце и кози, които бяха избити поради изказвания за чума, той разяснява, че няма законова опция да бъдат обезщетени , защото не са обжалвали в период заповедите за евтаназия на стадата си и затваряне на фермите. " Ще потърсим опция за финансов запас, с който въпреки всичко пострадалите фермери да получат известни обезщетения ", увери още министърът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР