Върховният административен съд (ВАС) отказа да се занимава с жалбата

...
Върховният административен съд (ВАС) отказа да се занимава с жалбата
Коментари Харесай

ВАС отказа да гледа жалбата на уволнения зам.-шефа на ДАНС Недялко Недялков

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли да се занимава с жалбата на уволнения зам.-председател на ДАНС Недялко Недялков. Той бе махнат от поста с решение на служебния кабинет в края на месец май, написа ”Сега”.
За да приключи пълномощията му Министерският съвет се базира на текстовете от Закона за ДАНС, съгласно които зам.-председател на организацията се освобождава предварително " при тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и при дейности, които накърняват престижа на организацията ". Това се прави с решение на Министерски съвет по предложение на ръководителя на организацията. Недялков апелира тъкмо това решение на държавното управление.

Казусът стигна до Върховен административен съд, откакто по него първо се произнесе Административният съд в София. Също като първата инстанция и висшите съдии Анна Димитрова, Илиана Славовска (докладчик) и Тинка Косева одобряват, че решението на държавното управление за Недялков не може да бъде оспорено пред административен съд.

Според тях без значение, че с акта на Министерски съвет се засягат права и ползи на Недялков, това не значи автоматизирано, че той може да се нападна пред административния съд.

Като първа инстанция арбитър Десислава Корнезова изяснява, че правното отношение сред страната и зам.-председателя и ДАНС е с трудово-правен темперамент и се контролира от нормите на Кодекса на труда. Прекратяването на това правно отношение става с два акта - административен акт на Министерския съвет и заповед на министър-председателя. Решението на държавното управление от 28 май е само съображение за издаване на втория акт, а неговата правда е производна от законността на първия акт. Затова и влязлото в действие решение на Министерски съвет за предварително преустановяване на пълномощията на зам.-председателя на ДАНС, обосновава и законосъобразното преустановяване на трудовото правно отношение, което е направено от премиера, написа в определението на арбитър Корнезова.

Няма данни дали след произнасянето на Върховен административен съд Недялков се е обърнал към цивилен съд.

Уволнението на Недялков бе от серията рокади в службите за сигурност, направени с встъпването в служба на служебния кабинет през май.

Веднага откакто получи заповедта за уволнението си Недялков разгласи, че ще заведе дело. Той описа, че е освободен с претекст, че редовно не се оправя със отговорностите си и уронва престижа на организацията.

" По закон това е единствената точка, на която могат да стъпят, с цел да ме отстранят ", разгласи Недялков. Според него той имал единствено награди и не било ясно по какъв начин е направена инспекцията и заключенията, че не си е спазвал отговорностите. Той твърди, че е махнат поради резултатите, реализирани от организацията в битката с олигарсите и за разрушената шпионска мрежа. Преди да бъде уволнен Недялков, с поста се раздели и ръководителят на ДАНС Димитър Георгиев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР