Върховният административен съд (ВАС) окончателно свали пречките пред изграждането на

...
Върховният административен съд (ВАС) окончателно свали пречките пред изграждането на
Коментари Харесай

ВАС свали окончателно пречките пред хранилището за радиоактивни отпадъци

Върховният административен съд (ВАС) дефинитивно смъкна пречките пред построяването на националното вместилище за ниско и приблизително радиоактивни боклуци на площадката на АЕЦ " Козлодуй ", оповестиха от Държавното дружество " Радиоактивни боклуци " (ДПРАО), което осъществя плана, финансиран със средства от фонда за обезщетения на страната за преждевременното затваряне на дребните реактори на нуклеарната ни централа.

Върховен административен съд е отхвърлил жалбите на сдружението " Коалиция за стабилно развиване ", на " Екогласност " и касационен митинг на Върховна административна прокуратура против решение на по-низшия състав на Върховен административен съд, който също е отхвърлил претенциите на ищците, че екооценката на плана за хранилището на по-малко рисковите нуклеарни боклуци не е законна. Решението на петчленния състав не предстои на обжалване.

Това значи, че решението на министъра на околната среда и водите от 2016 година за утвърждение на капиталовия план за Национално вместилище за погребение на ниско- и средноактивни радиоактивни боклуци (НХ РАО) е в действие и няма спънки за построяването му. Строежът на първите кафези от хранилището стартира през август 2017 година Цената му е 70 млн. евро, предоставени от Международния фонд " Козлодуй ". Изпълнител е консорциум, воден от немската компания " Нюкем Технолоджи ", в който вземат участие и българските компании " Евробилд ", " Корект ", " Булинвест " и " Янг план ". Очаква се първият стадий от вместилище да се вкара в употреба през 2021 година

От ДПРАО напомнят, че реализацията на този комплициран план на площадката " Радиана " в непосредствена непосредственост до АЕЦ " Козлодуй " му е предоставена с държавно решение през 2005 година През 2011 година капиталовото предложение е детайлно показано на три публични разисквания в Козлодуй, в село Хърлец и в румънския град Бекет. През 2015 година са извършени редица обществени срещи в 11 селища за разискване отчета на оценката за влияние на околната среда (ОВОС) на плана. Пълната екооценка и съпътстващите документи на плана са били оповестени авансово, в това число на британски език, на уеб страниците на Д РАО, екоминистерството и Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), която ръководи фонда " Козлодуй ", финансиращ хранилището. През 2016 година е имало публично разискване на плана и в румънския град Крайова.

Решението за одобрение на Оценка на въздействието върху околната среда на хранилището е издадено от екоминистъра на 23 декември 2016 година, на 5 май 2017 година планът получава позволение за градеж от Агенцията за нуклеарно контролиране, а на 9 юни 2017 година - и от районното министерство.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР