Върховният административен съд (ВАС) окончателно отхвърли жалбите на Еврофутбол и

...
Върховният административен съд (ВАС) окончателно отхвърли жалбите на Еврофутбол и
Коментари Харесай

ВАС окончателно отхвърли жалбите на Еврофутбол и Национална лотария срещу отнетите им лицензи

Върховният административен съд (ВАС) дефинитивно отхвърли жалбите на " Еврофутбол " и " Национална лотария " за отнемането на лицензите, оповестиха от Върховен административен съд.

С три решения три разнообразни състава на Върховния административен съд отхвърлиха жалбите на " Еврофутбол " ООД и " Национална
лотария " АД " срещу решения на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) за дефинитивно лишаване на притежаваните лицензи .
 Бюджетът на страната е ощетен с над половин милиарда лева от <a href=хазарта " >
Бюджетът на страната е ощетен с над половин милиарда лева от
хазарта

Докладът е възложен на прокуратурата

Върховните магистрати анулират като неправилни решения на Административен съд София - град .

Съдебните сформира на Върховен административен съд одобряват, че в избраните от Държавната комисия по
хазарта периоди двете сдружения не са подхванали дейности за погасяване или застраховане на откритите от Национална агенция за приходите просрочени обществени вземания - за " Еврофутбол " в размер на общо 328 882 670,98 лв. (главница - 261 164 891,87 лв. и рента - 69 304 242,84 лева) и за " Национална лотария " - по два акта за определяне на обществени държавни вземания на обща стойност 14 945 470,83 лева . главница и 4 015 495,73 лева рента .

Съгласно разпореждания на Закона за
хазарта, Комисията ползва с стимулирана заповед ПАМ - лишаване за период от три до шест месеца на издадения лиценз за образуване на хазартни игри или за активност, когато са налице просрочени обществени отговорности в размер над 5000 лева и не е показано поръчителство в размер на главницата и лихвите , каквито са процесните случаи.
 Комисията по <a href=хазарта трансферира пълномощията си на шефа на Национална агенция за приходите " >
Комисията по
хазарта трансферира пълномощията си на шефа на Национална агенция за приходите

Това става с промени в Тарифата за таксите, които се събират по Закона за
хазарта

При проявена бездейност от лицензианта, способният орган разполага с пълномощието да постанови ПАМ - дефинитивно лишаване на притежавания лиценз, се споделя в решението на Върховен административен съд.

От доказателствата по делата по неопределен метод е открито, че ДКХ е приложила насилствени административни мeрки - краткотрайно лишаване на лиценза за период от три месеца, като е разпоредено в същия период да се подхващат дейности по преустановяването на позволените нарушавания, за погасяване или застраховане на просрочените обществени вземания към ДКХ.
 Съдът анулира актове за милиони на Васил Божков
Съдът анулира актове за милиони на Васил Божков

Те са за разнообразни интервали отпреди 2020 година

Магистратите от Върховен административен съд акцентират, че това не е сторено в законоустановения период . Съгласно закона съществуването на висящи правосъдни производства по оборване на основанието и размера на отговорностите, не стопира предварителното осъществяване на решенията на ДКХ за налагане на насилствена административна мярка - дефинитивно лишаване на притежаваните лицензи. Неизпълнението на условието за погасяване или застраховане на отговорностите е и съображение за краткотрайно лишаване на лицензите на сдруженията (по смисъла на член 86, алинея 1, т. 7 от Закона за хазарта).

Решенията по административни каузи № 12255/2021, № 740/2022 и № 12111/2021 са дефинитивни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР